Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Τι προβλέπει η «λευκή βίβλος» για τον πολιτιστικό τομέα της ΒρετανίαςΟ υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Ed Vaizey, εξέδωσε την πρώτη «λευκή βίβλο» για τον πολιτισμό εδώ και 50 χρόνια, απαιτώντας μεγαλύτερη διαφορετικότητα στην πρόσβαση στις τέχνες και ανακοινώνοντας αξιολόγηση όλων των μουσείων που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

«Τα τελευταία 70 χρόνια η δημόσια στήριξη υπερασπίστηκε τον πολιτισμό για όλους, δίνοντας στους ανθρώπους παντού το δικαίωμα να περιμένουν το καλύτερο, διατηρώντας την συλλογική μας κληρονομιά και επεκτείνοντας την όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση», αναφέρει στην εισαγωγή του ο κ. Vaizey, όπως μεταδίδει το Artnet News.

Η «λευκή βίβλος», που στόχο έχει να περιγράψει την φιλοσοφία της βρετανικής κυβέρνησης για τις τέχνες, επιδοκιμάζει την επίδραση των τεχνών στην φήμη της Βρετανίας στο εξωτερικό και στον τουρισμό, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θέλει να το χρησιμοποιήσει αυτό ως βάση για να διευκολύνει την πρόσβαση στις τέχνες καθώς και στις θέσεις εργασίας στον τομέα των τεχνών.

«Χρειαζόμαστε πιο διαφοροποιημένη ηγεσία και εργατικό δυναμικό στους πολιτιστικούς τομείς», σημειώνεται στην «λευκή βίβλο», όπου τονίζεται ότι «θα απαιτήσουμε από τους χρηματοδοτούμενους φορείς να εκδώσουν στρατηγικές για την αύξηση της διαφορετικότητας».

Στο έγγραφο επισημαίνεται παράλληλα πως θα δοθούν περισσότερα χρήματα προς ιδρύματα και φορείς εκτός Λονδίνου, που ίσως έλαβαν μικρότερη χρηματοδότηση και προσοχή τα τελευταία χρόνια.

Οι φορείς που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα λογοδοτούν στην κυβέρνηση σε ότι αφορά την διαφορετικότητα του προσωπικού τους, ενώ παράλληλα θα υπάρξει αξιολόγηση των υποδομών των μουσείων της Βρετανίας, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2017 και θα επικεντρώνεται στις ψηφιακές υπηρεσίες και την αποθήκευση.

Μεταξύ των στοιχείων της αξιολόγηση περιλαμβάνονται: ανάλυση του έργου που θα πρέπει να παραδίδεται για την κύρια χρηματοδότηση, προτάσεις για την στενότερη συνεργασία των μουσείων σε Αγγλία, Σκοτία και Ουαλία μεταξύ τους και με τις τοπικές αρχές, αλλά και ο ρόλος του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας και του Heritage Lottery Fund στη στήριξη μουσείων που δεν χρηματοδοτούνται άμεσα από το κράτος.

Επίσης, με την «λευκή βίβλο», ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ταμείου πολιτιστικής προστασίας, ύψους 30 εκατ. στερλινών, που στόχο θα έχει να βοηθήσει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων και να βοηθά χώρες να συνέλθουν από «πράξεις πολιτιστικής καταστροφής».

Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου