Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Γερμανία: Προβληματίζει η νέα νομοθεσία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς


Η σχεδιαζόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας της Γερμανίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του χώρου τις τέχνης, οι οποίοι θεωρούν ότι δυνητικά θα βλάψει το εμπόριο τέχνης στη Γερμανία. Η τροποποίηση όμως εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις και στη διεθνή αγορά τέχνης.

Σύμφωνα με το Artnet News, η νομοθεσία έχει στόχο να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς εξαγωγής, ώστε όλα τα έργα τέχνης, ακόμα και αυτά που μεταφέρονται εντός της ΕΕ, να χρειάζονται άδεια εξαγωγής από την κυβέρνηση, στην περίπτωση που πρόκειται για έργα ηλικίας άνω των 70 ετών και αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Στη Γερμανία, οι γκαλερίστες, οι συλλέκτες, οι καλλιτέχνες, οι οίκοι δημοπρασιών, και ακόμα και οι διευθυντές των φουάρ τέχνης, έχουν ταχθεί σθεναρά κατά των σχεδίων της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως ο νόμος θα δημιουργήσει νέα εμπόδια στην ήδη προβληματική γερμανική αγορά τέχνης, με ορισμένους μάλιστα να χαρακτηρίζουν την προτεινόμενη τροποποίηση ως «απαλλοτρίωση».

Σύμφωνα με το Artnet News, η νομοθεσία αυτή, αν τελικά περάσει, θα έχει επιπτώσεις παγκοσμίως. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πολλοί από τους κορυφαίους καλλιτέχνες, γκαλερί και μουσεία του κόσμου, καθώς και πολλοί συλλέκτες και οίκοι δημοπρασιών, έχουν έδρα τη Γερμανία.

Αν περάσει η νομοθεσία, θα δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στην είσοδο και έξοδο έργων τέχνης και πολιτιστικών αντικειμένων από και προς τη χώρα. Μια βασική ανησυχία είναι ο θολός προσδιορισμός του τι θεωρείται γερμανική πολιτιστική κληρονομιά. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2015 η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Monika Grütters, επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει την πώληση δυο έργων του Warhol σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο.

Αν όμως ο Warhol θεωρείται γερμανική πολιτιστική κληρονομιά απλά και μόνο διότι τα έργα του βρίσκονται στη συλλογή ομοσπονδιακού κράτους της Γερμανίας, τότε μήπως όλα τα έργα υπόκειται στη νομοθεσία της πολιτιστικής προστασίας; Αυτή ακριβώς η έλλειψη σαφήνειας είναι που καθιστά νευρικούς τους συλλέκτες.

Αυτό σημαίνει επίσης, όμως, πως τα διεθνή μουσεία ίσως δυσκολευτούν πολύ περισσότερο να αποκτήσουν έργα Γερμανών καλλιτεχνών από ιδιωτικές συλλογές για εκθέσεις.

«Η τροποποίηση κάνει τους συλλέκτες να αισθάνονται ανασφαλείς και τους αποτρέπει από το να δανείζουν έργα για μουσειακές εκθέσεις ή να αγοράζουν έργα στη Γερμανία», σχολιάζει η Gisela Capitain, partner της γκαλερί Capitain Petzel του Βερολίνου.

Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Πολιτισμού, η οποία επιμένει σε ανοικτή επιστολή της τον Σεπτέμβριο του 2015 πως η νομοθεσία θα επηρεάσει μόνο πολύ λίγα, μοναδικά, έργα τέχνης που αυτοπροσδιορίζονται και ταυτοποιούνται ως πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία είναι «ένα αμελητέα μικρό μέρος της συνολικής καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας».

Σύμφωνα με την Capitain, η τροποποίηση «οδηγεί τους συλλέκτες να εξάγουν σημαντικά έργα από τη Γερμανία προς άλλες χώρες και να τα διατηρούν εκτός Γερμανίας».

Άλλος επιφανής συλλέκτης του Βερολίνου, δήλωσε στο Artnet News πως δεν πείθεται από τις «κούφιες» διαβεβαιώσεις της Grütter και έχει ήδη μεταφέρει την συλλογή του στην Ολλανδία. «Αυτό που κάνει η κυβέρνηση ισοδυναμεί με απαλλοτρίωση», σχολίασε.

Η δεύτερη συζήτηση για το νομοσχέδιο θα γίνει αυτόν τον μήνα. Αν το γερμανικό κοινοβούλιο αφήσει αμετάβλητο το νομοσχέδιο, τότε η ψήφισή του θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου