Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Αποσύρθηκε ντοκιμαντέρ για τον αυτισμό από το Φεστιβάλ Τραϊμπέκα


Ένα ντοκιμαντέρ ενός πρώην Βρετανού ερευνητή που υποστηρίζει ότι ο αυτισμός συνδέεται με τον εμβολιασμό, αποσύρθηκε από το πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ Τραϊμπέκα, στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε ο ηθοποίος Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ "Εμβολιασμός: από την απόκρυψη στην καταστροφή" θα προβαλόταν στο φεστιβάλ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις, κυρίως επειδή οι οργανωτές φοβόντουσαν ότι θα ταυτιστούν με το κίνημα κατά του εμβολιασμού των παιδιών.

"Πρόθεσή μου όταν έλαβα την απόφαση να συμπεριλάβω την ταινία (στο πρόγραμμα του φεστιβάλ) ήταν να δώσω την ευκαιρία για να ξεκινήσει μια συζήτηση για το θέμα, το οποίο αντιμετωπίζω και εγώ προσωπικά και η οικογένειά μου", εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο συνιδρυτής του φεστιβάλ Ντε Νίρο, και πατέρας ενός αυτιστικού παιδιού.

"Όμως, αφού το επανεξετάσαμε τις τελευταίες ημέρες μαζί με την ομάδα του φεστιβάλ και με άλλα πρόσωπα στην επιστημονική κοινότητα, δεν πιστεύουμε ότι συμβάλλει στη συζήτηση και είναι το αντίθετο από αυτό που ήλπιζα", διευκρίνισε.

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Άντριου Γουέικφιλντ, είναι ο ερευνητής που το 1998 δημοσίευσε μια μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, στην οποία υποστήριζε ότι υπάρχει σύνδεση του αυτισμού με το εμβόλιο που προφυλάσσει από την ιλαρά, την ερυθρά και τις μαγουλάδες. Η μελέτη αυτή έδωσε έναυσμα για τη δημιουργία ενός κινήματος κατά του εμβολιασμού. Οι υγειονομικές αρχές πολλών χωρών συμφωνούν ότι το κίνημα αυτό ευθύνεται για θανάτους παιδιών και επιδημίες που θα είχαν αποφευχθεί με τον εμβολιασμό.

Μια έρευνα του βρετανικού ιατρικού συμβουλίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ερευνητής δημοσίευσε λανθασμένα συμπεράσματα. Το Lancet απέσυρε τη μελέτη εξηγώντας ότι ορισμένα στοιχεία που περιείχε είχαν παραποιηθεί. Στη συνέχεια απαγορεύτηκε στον Άντριου Γουέικφιλντ να ασκεί την ιατρική στη Βρετανία.

Το Φεστιβάλ Τραϊμπέκα φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 24 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου