Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Εκδήλωση για την εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Εκδήλωση προκειμένου να τιμηθούν όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (10η Σύσκεψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, Βίντχουκ, Ναμίμπια), πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη παρέδωσε στον Δήμαρχο Τήνου το ενδεικτικό της εγγραφής.

Στο πρόσωπο των Τηνίων μαρμαροτεχνιτών αναγνωρίζεται η μακραίωνη παράδοση του νησιού στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας, αλλά και η σημαντική συμβολή της στην προστασία σημαντικών μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού (π.χ. Ακρόπολη). Εξίσου σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζεται διεθνώς η πολιτισμική αξία της νεοελληνικής τέχνης και χειροτεχνίας, ενώ αναδεικνύεται και η δυναμική της παράδοσης ως μέρος της σύγχρονης πολιτισμικής και παραγωγικής ταυτότητας της χώρας μας.

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία είναι το τρίτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της UNESCO, καθώς είχαν προηγηθεί η εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), καθώς και η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο. Φακέλους υποψηφιότητας για εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της UNESCO έχει υποβάλει η χώρα μας για το Εθιμικό Δρώμενο των Μωμόερων, όπως αυτό τελείται σε επτά χωριά της Κοζάνης (η υποψηφιότητα θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της UNESCO το φθινόπωρο του 2016), καθώς και για το Ρεμπέτικο, υποψηφιότητα η οποία θα αξιολογηθεί το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου