Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Τουρκία: Οι καλλιτέχνες ψάχνουν για "άμυνα" κατά της λογοκρισίας


Καθώς αυξάνονται τα περιστατικά λογοκρισίας στην Τουρκία, τα μουσεία και τα κέντρα τέχνης της χώρας αναγκάζονται να βρουν όλο και πιο «έξυπνους» τρόπους για να διαπραγματεύονται στο μεταλλασσόμενο πολιτιστικό περιβάλλον.

Αργότερα φέτος, η ερευνητική πλατφόρμα Siyah Bank πρόκειται να εκδώσει έναν νέο οδηγό για τους χώρους τέχνης και τους καλλιτέχνες που εμπλέκονται σε υποθέσεις λογοκρισίας, σύμφωνα με το The Art Newspaper.

Υπάρχουν εικασίες πως το κλείσιμο του Salt Beyoglu, ενός εκ των κορυφαίων χώρων σύγχρονης τέχνης της Κωνσταντινούπολης, τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν ένα δείγμα κρατικής λογοκρισίας. Η γκαλερί έχει φιλοξενήσει εκθέσεις που επικεντρώνονται στις πολιτικές αναταραχές στη χώρα, περιλαμβανομένου του πραξικοπήματος του Σεπτεμβρίου 1980. Ωστόσο, ο διευθυντής της γκαλερί, Vasif Kortun, υποστηρίζει πως το κτήριο έκλεισε διότι δεν είχε τις κατάλληλες οικοδομικές άδειες.

Ο «πόλεμος» της τουρκικής κυβέρνησης κατά της ελευθερίας της έκφρασης εντάθηκε στα τέλη του 2015, ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν πως το «σημείο καμπής» ήταν οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το καλοκαίρι του 2013. Έκτοτε, οι καλλιτέχνες δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ερευνητικής πλατφόρμας Siyah Bant, η οποία καταγράφει τη λογοκρισία στην Τέχνη στην Τουρκία.

Η Siyah Bant πρόκειται να εκδώσει σύντομα νομικό οδικό, που θα επικεντρώνεται στα δικαιώματα των μουσείων, των κέντρων πολιτισμού και των καλλιτεχνών και θα προσφέρει νομικές συμβουλές για αυτούς που εμπλέκονται σε υποθέσεις λογοκρισίας.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου