Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ιράν: Πρόταση για ιδιωτικοποίηση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης


Αντιδράσεις στην καλλιτεχνική κοινότητα έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες περί πρότασης του υπουργείου Προσανατολισμού και Ισλαμικού Πολιτισμού του Ιράν να μεταφερθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (TMoCA) και η συλλογή Δυτικής και Ιρανικής τέχνης του σε ιδιωτικό ίδρυμα.

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει έργα μοντέρνας τέχνης που αποκτήθηκαν πριν την Ισλαμική Επανάσταση. Μετά την άρση των κυρώσεων κατά της χώρας, πολλά ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία επιχειρούν να δανειστούν έργα των Picasso, Pollock, Rothko και Warhol που έχει να δει η Δύση εδώ και 40 χρόνια.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το The Art Newspaper, στο μουσείο εστάλη επίσημη επιστολή, με την οποία προτείνεται η μεταφορά του στο Rudaki Foundation, το οποίο ήδη εποπτεύει την Συμφωνική Ορχήστρα της Τεχεράνης.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο, ο διευθυντής του μουσείου εξέδωσε διαβεβαιώσεις πως το σχέδιο έχει ακυρωθεί για την ώρα.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση για οποιοδήποτε σχέδιο μεταφοράς του μουσείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα μέσα ενημέρωσης τελευταία έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης και στη συλλογή του, μετά και τα εγκαίνια τον περασμένο μήνα έκθεσης του βέλγου καλλιτέχνη Wim Delvoye.

Μετά την μερική άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, τα διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν στο μουσείο θεωρούνται μέρος του συνεχιζόμενου μπρα ντε φερ μεταξύ των εκλεγμένων ιρανώνπολιτικών και των θρησκευτικών αρχών.

Το μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1977, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Kamran Diba, που ήταν και ο πρώτος διευθυντής του. Τους χώρους του στολίζουν έργα των Henry Moore και Alberto Giacometti, ωστόσο οι επισκέπτες του ήταν λίγοι, μέχρι πρόσφατα.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου