Κυριακή 10 Απριλίου 2016

«Σύννεφα» πάνω από την κινεζική αγορά τέχνης


Εκτός από το πετρέλαιο, τις μετοχές και τον χάλυβα, η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας έχει οδηγήσει σε «ξεφούσκωμα» και της ασιατικής αγοράς τέχνης.



Εύποροι κινέζοι συλλέκτες τέχνης είχαν οδηγήσει στα ύψη τις πωλήσεις έργων κινεζικής και δυτικής τέχνης τα τελευταία χρόνια, ωστόσο στην Ασιατική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης –του δεκαήμερου δημοπρασιών και επισκέψεων σε γκαλερί που πραγματοποιείται στα μέσα Μαρτίου και θεωρείται βαρόμετρο για την ασιατική αγορά τέχνης- η Sotheby’s ανακοίνωσε «βουτιά» των πωλήσεων στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, σύμφωνα με το Reuters.

Η Christie’s International ανακοίνωσε πωλήσεις 37 εκατ. δολαρίων, έναντι 161 εκατ. δολαρίων κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ σε ορισμένες δημοπρασίες και των δυο οίκων δεν πωλήθηκε το 30-40% των έργων, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις τους.

Η περυσινή Εβδομάδα Τέχνης είχε αποφέρει καλά αποτελέσματα εν μέρει λόγω της ζήτησης για μια σπάνια ιδιωτική συλλογή που δημοπράτησε η Christie’s. Ωστόσο, η φετινή «βουτιά» των πωλήσεων αντανακλά μια παγκόσμια τάση.

Η κινεζική αγορά τέχνης κατέγραψε εγχώρια πτώση 23% το 2015, στα 11,8 δις. δολάρια, με τις πωλήσεις έργων τέχνης να υποχωρούν κατά 7% παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση TEFAF Art Market Report (2016).

Οι κινέζοι συλλέκτες τέχνης ορίζουν το 19% της αγοράς και οι πωλήσεις στις δημοπρασίες ορισμένων καλλιτεχνών που θεωρούνται «σταθερή αξία» στην Κίνα τα πήγαν καλά, παρά την πτωτική τάση, όπως ανέφερε o Jonathan Stone, της Christie’s. Όμως οι αγοραστές παρέμειναν αδρανείς σε δημοπρασίες λιγότερο mainstream έργων, αφού τα πιο περιορισμένα μπάτζετς, ακόμα και των δισεκατομμυριούχων, έκαναν τους κινέζους αγοραστές πιο επιλεκτικούς.


Πηγή: Reuters
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου