Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΜΙΕΤ: Παρατείνεται η έκθεση της Lydia Borgek


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει από 2 Φεβρουαρίου 2016 την έκθεση ζωγραφικής της Lydia Borgek «Μια Ρωσία ζωγράφος από το Παρίσι στην Ελλάδα». Ένεκα του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η έκθεση παρατείνεται μέχρι τις 23 Απριλίου 2016.

Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τη Λύντια Μπορζέκ. Τα βιογραφικά της στοιχεία παραμένουν σκοτεινά, ελλιπή και αδιερεύνητα. Γεννιέται στη Ρωσική Αυτοκρατορία και σε νεαρή ηλικία πηγαίνει στο Παρίσι, όπου σπουδάζει ζωγραφική και συμμετέχει στο μεγάλο κύμα της καλλιτεχνικής μετανάστευσης που προετοιμάζει τον μοντερνισμό. Γνωρίζει τον Νίκο Δραγούμη και, παρόλο που έργα της είχαν ήδη γίνει δεκτά στις ομαδικές επίσημες εικαστικές Εκθέσεις (Salons) της εποχής, η Μπορζέκ εγκαταλείπει κάθε ελπίδα σταδιοδρομίας προκειμένου να τον ακολουθήσει στην Ελλάδα και στην οδό του μαρτυρίου, δηλαδή τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Θα τον περιμένει καρτερικά να αναρρώσει, αλλά η ανάρρωση δεν θα έρθει ποτέ. Η Λύντια Μπορζέκ θα πεθάνει στη θετή της πατρίδα την Ελλάδα, στις αρχές της Κατοχής.

Τα λάδια και σχέδιά της που έχουν, μέχρι σήμερα, αναδυθεί από το πέλαγος της λήθης αναδεικνύουν ένα έργο που συγκεφαλαιώνει τη ζωγραφική στην Ευρώπη από το μεταϊμπρεσσιονισμό έως το φωβισμό: εξωτικός πριμιτιβισμός του Γκωγκέν, χρωματικές κλίμακες των Ναμπί, διακοσμητικός χαρακτήρας της αυστηρής, αλλά όλο χάρη, γραμμής της βιεννέζικης Αρ-Νουβώ. Όλα αυτά, μετά την έλευση και εγκατάσταση της Λύντιας στην Ελλάδα, θα εφαρμοστούν πάνω στο ελληνικό τοπίο, με ανάλογη θεματογραφία και σε συγχορδία με το έργο του Νίκου Δραγούμη.

Εν τω μεταξύ, στο ισόγειο του κτιρίου συνεχίζεται η έκθεση με τίτλο «Θόδωρος, γλύπτης: Στίγματα πορείας Ίχνη Σπουδών 1947-1962»

Στην έκθεση Στίγματα πορείας – Ίχνη Σπουδών , παρουσιάζονται ολοκληρωμένα για πρώτη φορά σχέδια του γλύπτη Θόδωρου, που χρονολογούνται από το έτος 1947 και φθάνουν έως το 1962. Επίσης παρουσιάζονται και γλυπτά από τη σπουδαστική περίοδο του γλύπτη που εντάσσονται στο πλαίσιο της μαθητείας του.

Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου – 23 Απριλίου 2016
Ώρες λειτουργίας Μεγάρου Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου):
Τρίτη – Παρασκευή 10 π.μ.–2 μ.μ.
Τετάρτη & Παρασκευή 6 – 8 μ.μ., Σάββατο 12-2 μ.μ.
Πληροφορίες: 210 5223 101, 210 5223540, 210 3234 267


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου