Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Μυστηριώδης επενδυτής θέλει το 10% της Sotheby’s


Ενδιαφέρον για την εξαγορά τουλάχιστον 10% της Sotheby’s έχει εκφράσει εξωτερικός επενδυτής, όπως αποκάλυψε η εταιρεία την ημέρα που δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της.


Όπως σημειώνει το CNBC, ούτε το όνομα του επενδυτή έγινε γνωστό ούτε οι λεπτομέρειες για τις προθέσεις του, ωστόσο η ανακοίνωση αυτή μπορεί να «ρίξει λάδι στη φωτιά» της πρόσφατης φημολογίας που φέρει τον οίκο δημοπρασιών – ο οποίος έχει δει τις μετοχές του να διολισθαίνουν κατά σχεδόν 40% τον τελευταίο χρόνο- να είναι έτοιμος για πλήρη ιδιωτικοποίηση ή για απόκτηση του ελέγχου του από κάποιον μεγάλο επενδυτή.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών, ο CFO της Sotheby’s, Mike Goss, δήλωσε πως «πρόσφατα ενημερωθήκαμε από εξωτερικό επενδυτή πως ίσως αγοράσει μετοχές μας μέσω της ανοικτής αγοράς ή μέσω ιδιωτικής συναλλαγής, ώστε η συμμετοχή του να ανέλθει σε τουλάχιστον 10%, και πως έχουν ήδη υποβληθεί τα απαραίτητα έγγραφα στις αρμόδιες αρχές».

«Φυσικά, δεν έχουν καμία υποχρέωση να αγοράσουν τις μετοχές μας και θα μπορούσαν να αποφασίσουν για τον οποιονδήποτε λόγο να μην το πράξουν», συμπλήρωσε.

Η κεφαλαιοποίηση της Sotheby’s ανέρχεται σε περίπου 1,6 δις. δολάρια και θεωρείται «απόκτημα-τρόπαιο» από πολλούς δισεκατομμυριούχους συλλέκτες τέχνης. Ο βασικός ανταγωνιστής της Sotheby’s, η Christie’s, είναι ιδιωτική εταιρεία που ελέγχεται από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Francois Pinault.

Η Sotheby’s ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενόμενου απώλειες για το α’ τρίμηνο, ύψους 25,9 εκατ. δολαρίων, έναντι κερδών 5,1 εκατ. δολαρίων που είχε καταγράψει το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα έσοδά της το α’ τρίμηνο του 2016 υποχώρησαν στα 106,5 εκατ. δολάρια, από 155,7 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Κακή μέρα για την Sotheby’s

Και σαν να μην έφταναν τα άσχημα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, την ίδια ημέρα η Sotheby’s «γεύτηκε» και πάλι την απογοήτευση καθώς στην δημοπρασία Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας τέχνης της εμφάνισε την χειρότερη επίδοση από το 2009.

Ο οίκος, σύμφωνα με το Bloomberg, είχε θέσει στόχο να αντλήσει κατ’ ελάχιστον 164,8 εκατ. δολάρια, αλλά συγκέντρωσε τελικά μόνο 144,5 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή δημοπρασία, ενώ από τα 62 lots δεν κατάφερε να πωλήσει τα 21.


Πηγή: CNBC, Bloomberg
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου