Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

«Μουσεία & Πολιτιστικά Τοπία»: Δράσεις με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, έχει καθιερώσει τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day), ημέρα κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται διεθνώς με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχουν καταλήξει σε ένα πρόγραμμα δράσεων για τρεις συνεχόμενες μέρες, 17-18-19 Μαΐου 2016, το οποίο περιλαμβάνει ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις στους δύο χώρους (Μονή λαζαριστών & Αποθήκη Β1, λιμάνι), ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από κοινού με τους φορείς του λιμανιού, -το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης- καθώς και μια παράσταση-θεατρικό αναλόγιο με κείμενα και ποίηση του Δανιήλ Χαρμς, από τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.


Τετάρτη 18 Μαΐου
12:00 Ξεναγήσεις από τους επιμελητές του μουσείου στις τρέχουσες
εκθέσεις, στο ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών)
_Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
_BLACK & WHITE STORIES. 44 ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΛΑΝΑ
12:00 Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες και τους επιμελητές στην έκθεση
ENIGAMI, στο ΚΣΤΘ (Αποθήκη Β1)
17.00-19.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
'LOST IN PORT-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ'.
Εργαστήριο για οικογένειες - καθοδηγούμενη περιπλάνηση με στάσεις και δράσεις στο πολιτιστικό τοπίο της πρώτης προβλήτας του λιμανιού, σε εξωτερικούς χώρους καθώς και στους χώρους του Μουσείου Φωτογραφίας, του Μουσείου Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Η δράση τελεί στο πλαίσιο του προγράμματος 'Λιμάνι: Πύλη Πολιτισμού', που
πραγματοποιούν οι τρεις φορείς με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. .
Προϋπόθεση συμμετοχής: μια φωτογραφική μηχανή ή κινητό με φωτογραφική μηχανή, ανά οικογένεια. Σημείο συνάντησης: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Ηλικίες: 6-10 ετών. Δωρεάν συμμετοχή
Bazaar εκδόσεων από τα πωλητήρια των δύο χώρων του μουσείου
Δωρεάν είσοδος στους χώρους

Πέμπτη 19 Μαΐου
20:00-21:00 «Η ΠΡΩΤΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ», ποίηση και κείμενα του Δανιήλ Χάρμς σε μορφή θεατρικού αναλογίου.
ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών)
Συνεργαζόμενοι φορείς: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Συμμετέχουν: Μιχάλης Σιώνας, Μαρία Καραμήτρη, ένας κοκκινομαλης, Δημήτρης Καρτόκης, Τίμος Παπαδόπουλος, Άγγελος Νεράντζης, Λίλα Βλαχψοπούλου.
Είσοδος ελεύθερη.


Αναμνηστικό μετάλλιο με θέμα το λιοντάρι

Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα το λιοντάρι. Στην Ακρόπολη της Αθήνας, τεράστια λιοντάρια δέσποζαν στα αετώματα του Εκατόμπεδου ναού της Αθηνάς, ενώ άλλα μικρού μεγέθους διακοσμούσαν χάλκινα σκεύη του ιερού. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει ειδική κασετίνα που θα περιλαμβάνει τα πέντε αναμνηστικά μετάλλια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, με θέμα το αρχαϊκό αττικό τετράδραχμο, τον πετεινό, τον λαγό, τον κόρακα της Ακρόπολης και το λιοντάρι.

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 με το εξής πρόγραμμα:


Τετάρτη 18 Μαΐου 2016:
Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν τις περιπέτειες των γλυπτών του Παρθενώνα σε νέα προβολή στο αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του Μουσείου. Εκεί, θα μπορούν να συναντούν τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές για τη θεματική παρουσίαση «Η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια». Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά στις 10 π.μ. και στα ελληνικά στις 12 το μεσημέρι, στις 5 μ.μ. και στις 7 μ.μ.

Συμμετοχή: 40 άτομα ανά παρουσίαση. Δήλωση συμμετοχής στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Παιδιά έως 12 ετών και οι συνοδοί τους καθώς και σχολικές ομάδες θα μάθουν για τη σχέση των αρχαίων με τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή στο πλαίσιο της δράσης «Στα ίχνη του λιονταριού» μέσα από ιστορίες, παιχνίδι και δημιουργία. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα περιμένουν τους επισκέπτες σε κινητά εργαστήρια στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 μ.μ. Οι επισκέπτες μπορούν να μετέχουν στη δράση στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016:
Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του, στις 9 μ.μ., συναυλία του String Theory Ensemble, με ετερόκλητο ρεπερτόριο, ανθολογημένο από τις παραστάσεις του συγκροτήματος «Ένας Παράξενος Κόσμος» και «CHEAP: low – quality – high fun». Πολωνέζες του Σοπέν δίπλα σε βαλκανικές μουσικές, συνθέσεις του Grieg δίπλα σε fados, τραγούδια της Άπω Ανατολής και από το ρεπερτόριο του Αργύρη Μπακιρτζή και των Χειμερινών Κολυμβητών, καθώς και από απρόσμενες περιοχές της ελληνικής δισκογραφίας. Συμμετέχουν: Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι, αφήγηση), Γιώργος Πατεράκης (concept - ενορχηστρώσεις, πιάνο), Εύη Μάζη (φλάουτο, τραγούδι), Κωνσταντίνα Κυριαζή (βιολί).

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).


Συνεχίζονται οι δράσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016, που φέτος έχει θέμα«Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» ως και τις 22 Μαΐου με τη διαδραστική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση για κινητά και tablet με λειτουργικό Android (σε συνεργασία με την Anaptixis Development Team), το μουσικό δράμα βασισμένο σε πρόζα του Σάμουελ Μπέκετ από την Ομάδα Meet the Art, και, τέλος, πολιτιστική περιπατητική διαδρομή στη γειτονιά του Μουσείου (σε συνεργασία με την ομάδα dot2dot).

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις. Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν για το κοινό.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

8.00 – 20.00: «Amusing Museum»
Διαδραστική ξενάγηση με ερωτήσεις, γρίφους και παιχνίδια για κινητά και tablet με λειτουργικό Android.
Σε συνεργασία με την Anaptixis Development Team (ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ).


Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

20.00: «Φαντασία Νεκρή, Φανταστείτε»
Μουσικό δράμα βασισμένο στην πρόζα του Σάμουελ Μπέκετ από την Ομάδα Meet the Art.


Σάββατο 21 Μαΐου 2016

11.00: «Στη γειτονιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού»
Μια πολιτιστική περιπατητική διαδρομή σε συνεργασία με την ομάδα dot2dot
(Αφετηρία: Λευκός Πύργος, διάρκεια 1 ώρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου