Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ο κόσμος του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο παίρνει "σάρκα και οστά"


Ο κόσμος του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο είναι ακίνητος. Στους πίνακες του δεν υπάρχει η παραμικρή "αναπνοή ζωής". Ωστόσο, δύο καλλιτέχνες αποφάσισαν να αποδείξουν το αντίθετο: Ο Julien Herman και ο Carlos Monteiro. Ο Γάλλος video editor Julien Herman δημιούργησε ένα ποιητικό βίντεο στο οποίο συνέραψε 10 πίνακες του Ιταλού σουρεαλιστή ζωγράφου, εισάγοντας μικρές λεπτομέρειες κίνησης σε κάθε έναν από αυτούς.

Ηχητικές παρεμβάσεις του Ερμάν υπογραμμίζουν την ερημιά των τοπίων του ντε Κίρικο. Στους πίνακες που έχει επιλέξει για να «επέμβει» ο Γάλλος video artist περιλαμβάνονται γνωστά έργα, όπως «Το Αίνιγμα της Ώρας» (1911), «Ο Κόκκινος Πύργος» (1913), «Η Μελαγχολία της Αναχώρησης» (1914) και «Το Διπλό Όνειρο της Άνοιξης».

«Τα όνειρα και τα μυστήρια του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» είναι η επωνυμία που έχει δώσει στο πρότζεκτ του ο Julien Herman, διευκρινίζοντας ότι συνιστά φόρο τιμής στο σουρεαλιστικό και παράξενο σύμπαν του Ιταλού ζωγράφου.

Ο Βραζιλιάνος Carlos Monteiro είναι πιο τολμηρός: Δημιούργησε το SURREALISTa, ένα βιντεοπαιχνίδι που προσομοιάζει σε τρεις διαστάσεις το σύμπαν του Ιταλού ζωγράφου. Στόχος του χρήστη είναι να βρει τις κρυφές πύλες για να περάσει από το ένα επίπεδο στο επόμενο (είναι πέντε, συνολικά).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου