Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Προβλήματα στην αξιοποίηση των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου Κρήτης


Η συνεργασία υπουργείου Πολιτισμού-Δήμου Ηρακλείου Κρήτης για τα Ενετικά Τείχη της πόλης, αποτέλεσε το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και του Δήμαρχου Ηρακλείου κ. Βασιλείου Λαμπρινού.

Στη συζήτηση για το μνημείο που σχετίζεται με την ταυτότητα της πόλης συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μαρία Βλαζάκη και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στο τέλος της συνάντησης δήλωσε:

«Είχαμε μια πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου σε σχέση με το master plan του Δήμου, ως στρατηγικό σχέδιο για να ενταχθεί και το Ηράκλειο στην UNESCO. Συζητήσαμε σε πρώτο επίπεδο ερωτήματα που αφορούν στον Δήμο και την αρχαιολογική υπηρεσία του Ηρακλείου και τις προοπτικές που ανοίγονται. Θα υπάρξει και άλλη συζήτηση περισσότερο τεχνική και νομίζω ότι υπερτονίστηκαν στον Τύπο διαφορές που δεν είναι τόσο σημαντικές, άλλα είναι θέματα που η συζήτηση τους είναι απαραίτητη για να βελτιώσει τις λύσεις προς όφελος όλων».

Σημειώνεται πως στις 16 Μαΐου, η ιστοσελίδα Cretalive αποκάλυψε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία ανατρέπει το σχεδιασμό της Λότζια για τα ενετικά τείχη και δημιουργεί νέα πιο δυσμενή δεδομένα για τη σχέση του Ηρακλείου με ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια της ιστορίας, τα ενετικά τείχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, η αρχαιολογική υπηρεσία, ουσιαστικά, ζητεί την απομάκρυνση όλων των δραστηριοτήτων πάνω στα ενετικά τείχη: τα γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου και τένις που διαθέτει το Ηράκλειο, ο ΟΦΗ και ο Εργοτέλης, το οριστικό κλείσιμο των πάρκινγκ που είναι πάνω στα τείχη, ενώ θέτει ακόμη και την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών (σπίτια, καταστήματα) που βρίσκονται στο χώρο των τειχών.

Κι όλα αυτά, ενώ η δημοτική αρχή θεωρούσε μέχρι σήμερα δεδομένη τη συναίνεση της Εφορίας αρχαιοτήτων Ηρακλείου , με το σχέδιο του δήμου, που παρουσιάστηκε κι επίσημα με το master plan της δημοτικής αρχής πριν από μερικούς μήνες. Η πρόθεση της Αρχαιολογίας όμως δημιουργεί νέα δεδομένα για το αν τελικά υφίσταται και μπορεί να ισχύσει η παραχώρηση των Ενετικών Τειχών από το Υπουγέιο Πολιτισμού στο δήμο Ηρακλείου.

Το θέμα απασχολεί έντονα εδώ και μέρες τη δημοτική αρχή, το "άδειασμα" της Λότζια προκαλεί και πολιτικές αναταράξεις και το ζήτημα τώρα είναι, αν μπορούν, πριν την οριστική απόφαση του ΚΑΣ να αλλάξουν τα δεδομένα και ο δήμος Ηρακλείου να μπορέσει να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιο που είχε εκπονήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου