Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Καλλιτέχνες και ψυχοπαθείς έχουν κοινά χαρακτηριστικά, λέει νέα μελέτη


Είναι τελικά… τρελοί αυτοί οι καλλιτέχνες! Μια νέα μελέτη που διενήργησαν ψυχολόγοι του πανεπιστημίου De La Salle στην Μανίλα, ανακάλυψε πως καλλιτέχνες, ηθοποιοί και μουσικοί συχνά έχουν κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας με αυτούς που διαθέτουν «ψυχοπαθολογικά στοιχεία».

Σύμφωνα με την Daily Mail, βάσει των ευρημάτων της έρευνας, φαίνεται πως οι δημιουργικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα άρσης συναισθηματικών αναστολών και είναι επιρρεπείς στην ανεντιμότητα και την ανάληψη ρίσκου.

Ευτυχώς, οι καλλιτέχνες δεν φαίνεται να μοιράζονται τις βίαιες συμπεριφορές που εκδηλώνουν τα άτομα με ψυχοπαθολογικές διαταραχές, αν και η έρευνα φαίνεται να εξηγεί το στερεότυπο του υπερόπτη καλλιτέχνη ή του νάρκισσου μουσικού.

Σημειώνεται πως άλλες, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν βρει πως ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι προγραμματισμένος ώστε να εκτιμά την τέχνη και πως αυτή η ικανότητα του ανθρώπου εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Εν τω μεταξύ, οι εγκέφαλοι των καλλιτεχνών ενδέχεται να είναι πιο αναπτυγμένοι, ενώ η δημιουργία τέχνης έχει ανακαλυφθεί ότι βελτιώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Πηγή: Daily Mail
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου