Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Το ΕΜΣΤ ανοίγει τις πύλες του με την περφόρμανς Lagune


Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αξιοποιώντας την περίοδο των υποχρεωτικών δοκιμών που προηγούνται της οριστικής λειτουργίας του, πραγματοποιεί σειρά καλλιτεχνικών δράσεων, που στοχεύουν στη γνωριμία με το κοινό και στην ανάπτυξη συνεργειών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα με συναφές αντικείμενο. Στις 19 Μαΐου και ώρα 20:30, με αφορμή την Διεθνή ημέρα Μουσείων, παρουσιάζεται στο δώμα του ΕΜΣΤ και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory, η περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary.

Η περφόρμανς Lagune (Λιμνοθάλασσα), μια πρωτότυπη δημιουργία του καλλιτέχνη Denis Savary, είναι μια παραγωγή του Ιδρύματος Fluxum, με αφορμή την εκατονταετή επέτειο του κινήματος DADA. Η έμπνευσή της αντλήθηκε από το μυθιστόρημα "Η ακτή των Σύρτεων" (Le Rivage des Syrtes) του Ζυλιέν Γκρακ (1951), από την μαριονέτα Robot King της Ελβετίδας Sophie Taeuber-Arp, την οποία αναπαρήγαγε κατά προσέγγιση για την παράσταση η Evelyne Villaime και από την Αρχιτεκτονική γυαλιού του Paul Scheerbart, όπου άνθρωπος και πόλη δομούν και ταυτόχρονα εξαφανίζουν ο ένας τον άλλον. Πρόκειται για ένα έργο με ισχυρούς συμβολισμούς καθώς αναφέρεται σε έναν ου-τόπο, μια πόλη ιδανική που αναγεννιέται από τις στάχτες της.

Η χορογραφική επίβλεψη της Μαρκέλλας Μανωλιάδη στη δημιουργία αυτή αποτελεί έναν χορευτικό αυτοσχεδιασμό, προσαρμοσμένο ειδικά στον χώρο του νέου κτηρίου του ΕΜΣΤ.
Επιχειρεί την ιδεατή αναδόμηση μιας πλωτής πόλης, που θυμίζει το φανταστικό βασίλειο του Robot King, της οποίας οι διαφορετικές όψεις και οι τοίχοι μετακινούνται από επτά χορευτές. Η πόλη αυτή, σαν να τη χτυπάει η θάλασσα, θα υποστεί τις συνέπειες ενός φανταστικού κύματος που θα δημιουργήσουν εκ του μηδενός οι κινήσεις των χορευτών, υπό τους ήχους που ηχογραφήθηκαν από τον Denis Savary και την Daphné Bengoa, μια σύνθεση από φωνές, μελωδίες, δονήσεις και ψιθύρους ανθρώπων, πόλεων και φύσης, ένα κοσμοπολίτικο ηχητικό ταξίδι.

Μετά τις παραστάσεις που προηγήθηκαν στη Ζυρίχη, τη Γενεύη (Cabaret Voltaire, Εθνογραφικό Μουσείο) και το Παρίσι (Centre Culturel Suisse), η παράσταση Lagune, θέτοντας ζητήματα μετακινήσεων και αμφισβητήσεων, δόμησης και αποδόμησης, θα αξιοποιήσει τον χώρο του δώματος του ΕΜΣΤ ως πεδίο για την ανάπτυξη μιας δυναμικής προς την ελευθερία. Την ελευθερία που μπορεί ο καθένας να αδράξει, αυτοανακηρυσόμενος DADA, λαμβάνοντας υπόψιν τα λόγια του Τριστάν Τζαρά:

«Η τέχνη δεν θίγει κανέναν και εκείνοι που ξέρουν να ενδιαφέρονται, θα λάβουν χάδια και την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τη χώρα με τη συνομιλία τους».

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί με 150 δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν με σειρά προτεραιότητας την Τρίτη 17/05/2016, από τις 11:00 και μέχρι εξαντλήσεώς τους, από το ισόγειο του νέου του κτιρίου του ΕΜΣΤ (είσοδος από την Λεωφόρο Συγγρού).

Συντελεστές της παράστασης


Σκηνοθεσία: Denis Savary,
Χορογράφος: Μαρκέλλα Μανωλιάδη,
Βοηθός Χορογράφος: Pierre Magendie,
Καλλιτεχνική και Μουσική Διεύθυνση: Daphné Bengoa,
Κουκλοπαίκτρια: Evelyne Villaime,
Χορευτές: Αναστάσιος Κουκουτάς, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Άρης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Ελένη Ανδρεουλάκη, Μάρω Σταυρινού,
Σκηνογραφία: Denis Savary και Juliette Roduit,
Ενδυματολόγος: Vanessa Schindler,
Τεχνική Διεύθυνση και Φωτισμός: Luc Job,
Παραγωγή και συντονισμός: Ίδρυμα Fluxum και Flux Laboratory,
Ντοκιμαντέρ (ταινία και φωτογραφία): Daphné Bengoa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου