Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

«Μουσικές της μνήμης και του φωτός»: Ένα τετραήμερο για την ελληνική μουσική παράδοση


Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, με το θερινό Ηλιοστάσιο και την παραδοσιακή γιορτή του Κλήδονα (οι ημέρες με το περισσότερο φως), έχει συνδεθεί και με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Έτσι, οι «Φίλοι του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη» έχουν καθιερώσει κάθε χρόνο αυτή την περίοδο να προτείνουν μια μεγάλη γιορτή για την ελληνική δημοτική μουσική, δίνοντας έμφαση στη συνέχιση της παράδοσης και στο πέρασμα από τη μια γενιά στις επόμενες.

Αυτόν τον χαρακτήρα έχει το φετινό τετραήμερο αφιέρωμα στις «Μουσικές της μνήμης και του φωτός» που θα γίνει στις 24, 27, 28 και 29 Ιουνίου.

- Ξεκινά συμβολικά με την απόδοση τιμής στους κορυφαίους της παλιάς γενιάς, στις 24/6 από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που γιορτάζει τα 25 χρόνια λειτουργίας του.

- Περνά τη σκυτάλη στη μελλοντική γενιά, στις 27/6 με τα παιδιά του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης.

- Και ολοκληρώνεται στις 28 και 29/6 με τους μαθητές που παρακολούθησαν φέτος τα μαθήματα λαϊκών οργάνων και τραγουδιού που οργανώνουν εδώ και 25 χρόνια οι «Φίλοι του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη».

Πιο αναλυτικά:

Α. «ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!..»

Παρασκευή 24 Ιουνίου, ώρα 19:00
Αίθουσα Τελετών Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών – Παν/μίου 30

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο των δράσεων για τα 25 χρόνια της λειτουργίας του, θα τιμήσει για την προσφορά-τους με μια μεγάλη γιορτή τους διακεκριμένους λαϊκούς μουσικούς: Χρόνη Αηδονίδη, Χρήστο Ζώτο, Νίκο Καρατάσο, Γρηγόρη Καψάλη, Νίκο & Γιασεμή Σαραγούδα και Πετρο-λούκα Χαλκιά.

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στον αύλειο χώρο του Κτηρίου.

Β. ΘΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΛΙΑ του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ


Δευτέρα 27 Ιουνίου, ώρα 19:30
Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου – Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι των συνόλων παραδοσιακής μουσικής του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου της Παλλήνης θα μας ξεναγήσουν στους μουσικούς χάρτες της παράδοσης μας, με οδηγούς τα λαϊκά μουσικά όργανα: λαούτο, λύρα, ούτι, ταμπουρά, βιολί, σαντούρι, κανονάκι, νέι, καβάλι και κρουστά.

Γ. ΘΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΑΛΙΕΣ της ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ «ΦΙΛΩΝ»


Τρίτη & Τετάρτη 28 - 29 Ιουνίου, ώρα 19:30
Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου – Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου

Οι μαθητές που παρακολούθησαν τα σεμινάρια της Σχολής των «Φίλων του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη» μαζί με τους δασκάλους τους ολοκληρώνουν τον φετινό κύκλο σπουδών με δύο γιορταστικές συναυλίες:

Τρίτη 28 Ιουνίου

Θα παίξουν οι τάξεις Κρουστών, Μαντολίνου, Μπουζουκιού και Δημοτικού Τραγουδιού. Η νεοσύστατη Ορχήστρα Δημοτικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», με την επιμέλεια του μουσικολόγου Πέτρου Μουστάκα, θα παρουσιάσει τραγούδια και σκοπούς από την Πόλη και τη Μικρά Ασία.

Τετάρτη 29 Ιουνίου

Θα παίξουν οι τάξεις Κρητικών οργάνων (Μπουλγαρί, Λαούτο, Λύρα, Θιαμπόλι), Δημοτικού Τραγουδιού (ατομικό) και Σαντουριού.

Θα γίνει ιδιαίτερο αφιέρωμα στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, που συμπληρώνει φέτος 18 χρόνια διδασκαλίας και δημιουργικών δράσεων στο πλαίσιο των σεμιναρίων των «Φίλων», με την επιμέλεια του Αλέξανδρου Λαμπρίδη. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με παραδοσιακό γλέντι, με τους μαθητές της τάξης του Λαϊκού Κλαρίνου και την κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου