Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Συνεχίζεται η πτώση στις πωλήσεις ρωσικών έργων τέχνης


Σε νέο χαμηλό κινήθηκαν οι δημοπρασίες ρωσικών έργων τέχνης σε Sotheby’s, Christie’s, MacDougalls’s και Bonhams, καθώς οι τέσσερις οίκοι συγκέντρωσαν συνολικά 16,4 εκατ. στερλίνες, χαμηλότερα και από τις 17,2 εκατ. στερλίνες του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, που επικαλείται στοιχεία της online πλατφόρμας Russian Art and Culture, οι πωλήσεις ρωσικών έργων στο Λονδίνο κινούνται πτωτικά από το 2011, όταν άγγιξαν το υψηλό των περίπου 30 εκατ. στερλινών. Η ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος, οδήγησαν σε «ελεύθερη πτώση» την Ρωσική αγορά, με τους πάλαι ποτέ ισχυρούς συλλέκτες να βλέπουν την αγοραστική τους ισχύ να περιορίζεται σημαντικά.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέραν του νομίσματος, είναι ότι κανένας δεν θέλει να πουλά σε περίοδο κρίσης», σχολιάζει ο Simon Hewitt, του Russian Art and Culture. Το μοναδικό lot που «έπιασε» επταψήφιο ποσό ήταν το At the Edge of the Pine Forest του Ivan Shishkin (1897), το οποίο πωλήθηκε προς 1,4 εκατ. στερλίνες, ποσό διπλάσιο του αρχικώς εκτιμώμενου.

Ένας πίνακας του Alexander Yakolev που δείχνει την Παλμύρα (1933) πωλήθηκε προς 462.000 στερλίνες, σημαντικά υψηλότερα από το αρχικώς εκτιμώμενο 110.000-150.000 στερλίνες.

Πάντως, ο Hewitt βλέπει σημάδια σταθεροποίησης, καθώς οι τιμές πώλησης και ο όγκος των αποσταλλομένων έργων έχουν αυξηθεί ελαφρώς λόγω του μειωμένου αποθέματος.

Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου