Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Πολιτιστικά εκθέματα της Πελοποννήσου στην "Απαγορευμένη Πόλη"


Τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πεκίνο με σημείο αναφοράς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το πολιτιστικό της απόθεμα, αποφασίστηκε μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του προέδρου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνου, Mingming Wang, κατά την υπογραφή της «Συμφωνίας - Πλαίσιο Πολιτιστικών Ανταλλαγών», την οποία συνυπέγραψαν ο Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας και ο Hong Xu, εκτελεστικός πρόεδρος της Ελληνοκινεζικής Ένωσης για Πολιτιστική και Οικονομική Ανάπτυξη, στο χώρο Πολιτισμού «Μελίνα».


Σύμφωνα με το πλαίσιο συνεργασίας, όπως αυτό προσδιορίστηκε κατά την υπογραφή του, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα μεγάλα γεγονότα στο Πεκίνο και την Ελλάδα, και συγκεκριμένα η παρουσία του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου και της Ελλάδας στην «Απαγορευμένη Πόλη» στο Πεκίνο, η δημιουργία εκθεσιακού χώρου με αντίγραφα αρχαιοτήτων σε σταθμό του μετρό στο Πεκίνο,η διοργάνωση έκθεσης αρχαιοτήτων της Ελλάδας με θέμα τη μυθολογία και αντίστοιχα η διοργάνωση έκθεσης έργων του σπουδαίου Κινέζου καλλιτέχνη Qi Baishi στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σημαντική κατά την υπογραφή της συμφωνίας ήταν η παρουσία του Guo Jinlong, ο οποίος αποτελεί μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο και γενικός γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής του Πεκίνο.

Ο κ. Jinlong εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία αυτή, την οποία πρόκειται να υποστηρίξει σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, όπως τόνισε, και παράλληλα υπογράμμισε, ότι γνωρίζει την περιοχή της Πελοποννήσου, η οποία αποτελεί γνώριμο προορισμό για τους Κινέζους επισκέπτες, αλλά και την προσφορά του περιφερειάρχη από τη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού και τη συνεργασία του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αφού χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Jinlong «τεκμήριο των εξαιρετικών σχέσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Κίνα» τόνισε ότι «η Πελοπόννησος καθιερώνει διεθνώς πλέον ένα αξιόπιστο και δυναμικό πολιτικό προφίλ επιτυγχάνοντας συνεργασίες εθνικής σημασίας για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι «σήμερα σχηματοποιείται η συνεργασία μας με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνο, η οποία προετοιμάζεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μας στον τομέα του πολιτισμού αποτελεί άλλωστε καλό οιωνό και για την ανάπτυξη κρίσιμων συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας».

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνο, Mingmig Wang, τόνισε την ικανοποίηση του γιατί η συνεργασία αυτή αποκτά σταθερό βηματισμό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα αποτελέσει μια επιτυχημένη συνεργασία πρότυπο για την προσέγγιση των δύο λαών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου