Την γενικότερη κατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά τέχνης αλλά και τις ευρύτερες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες των χωρών δείχνουν τα στοιχεία των τζίρων των οίκων δημοπρασιών ανά τον κόσμο σύμφωνα με το Artprice
Πέρυσι, οι κινεζικοί οίκοι δημοπρασιών δέχθηαν ιδιαίτερο πλήγμα από την χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα, με αρκετούς από τους μεγάλους οίκους να ανακοινώνουν όγκο δραστηριοτήτων που είχε μειωθεί στο ήμισυ. Έτσι, ενώ οι περισσότερες εταιρείες της Δύσης έδειξαν σταθεροποίηση στον τζίρο τους, η Shanghai Jiahe ανακοίνωσε πτώση που ξεπέρασε το 70% στον τζίρο της (σε σχέση με το 2014), η Rombon Auction πτώση 60%, η Jingdian Nanjing 50% και η Poly International -που το 2011/2012 ήταν η τέταρτη πιο προσοδοφόρα αγορά για τις πωλήσεις έργων Σύγχρονης τέχνης- πτώση 25%.
Στην Δύση, αν και οι δυο κορυφαίοι οίκοι, Christie's και Sotheby's, έδειξαν σχετικά σταθερές επιδόσεις το περασμένο έτος, ωστόσο αρκετοί οίκοι αντιμετώπισαν ένα δύσκολο 2015: ο Bukowski's είδε τον τζίρο του να συρρικνώνεται κατά 42%, ενώ οι γερμανικές και ελβετικές εταιρείες Koller, Lempertz και Kornfeld Gallery στη Βέρνη ανακοίνωσαν πτώση 45%, 25% και 60% αντίστοιχα.
Το 2016, τα στοιχεία του α' εξαμήνου δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, με το Bukowski's να εμφανίζει τζίρο 9 εκατ. δολαρίων έναντι ετήσιου συνόλου 30 εκατ. δολαρίων το 2015 (και 52 εκατ. δολαρίων το 2014). Ο Koller ανακοίνωσε κέρδη μόλις 3,6 εκατ. δολαρίων για το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα πρέπει να πουλήσει επτά φορές περισσότερα το β' εξάμηνο προκειμένου να αγγίξει το περυσινό σύνολο των 27,7 εκατ. δολαρίων και 14 φορές περισσότερα για να αγγίξει τα επίπεδα του 2014. Παρόμοια η εικόνα και στον Lempertz, που από την αρχή του έτους έχει "βγάλει" μόλις 4 εκατ. δολάρια, έναντι 25.6 εκατ. δολάρια στο σύνολο του 2015 και 34,3 εκατ. το προηγούμενο έτος.
Έτσι, γίνεται εμφανές πως αρκετοί Ευρωπαϊκοί οίκοι δημοπρασιών δυσκολεύονται να δείξουν "πειστικά" αποτελέσματα, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Γαλλία, όπου η Artcurial ανακοίνωσε τζίρο 15 εκατ. ευρώ για το α' εξάμηνο από 82 εκατ. ευρώ συνολικά το 2014.
Η εικόνα, ωστόσο, δεν είναι παντού "ζοφερή", καθώς υπάρχουν ορισμένες εταιρείες δημοπρασιών που τα πάνε πολύ καλύτερα. Για παράδειγμα, η κινεζική China Guardian έχει ήδη πετύχι το ήμισι από το σύνολο του περασμένου έτους και η Dorotheum της Αυστρίας που από την αρχή του έτους έχει καταγράψει τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικά 71 εκατ. ευρώ το 2015.
Εν τω μεταξύ, η Νότια Κορέα έγινε το 2015 η 10η μεγαλύτερη δευτερογενής αγορά τέχνης με συνολικό τζίρο 75 εκατ. δολαρίων, αυξημένο κατά 77% έναντι του προηγούμενου έτους.
Σημειώνεται πάντως πως οι οίκοι δημοπρασιών σε όλον τον κόσμο προετοιμάζονται για τις θερινές και φθινοπωρινές δημοπρασίες τους, που ίσως βελτιώσουν την τρέχουσα τάση.
Πηγή: Artprice
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου