Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές στο Βουκουρέστι


Το Ελληνικό Ίδρυμα πολιτισμού συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Βουκουρέστι με αφορμή την Νύχτα των Πολιτιστικών Ινστιτούτων (24/6), παρουσιάζοντας αφιέρωμα στις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει φωτογραφική έκθεση ελληνικών τοπικών ενδυμασιών, παρουσίαση αυθεντικών τοπικών πουκαμίσων, προβολή ντοκιμαντέρ για τη φορεσιά του Τρίκερι, καθώς και διαλέξεις για τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες. Πραγματοποιείται από κοινού με το Μουσείο Μπενάκη και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Βουκουρεστίου «ARCUB», τον Σύλλογο «MKlasica Melos», τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Όμιλο Αμπελοκήπων και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βουκουρεστίου «Νόστος».

Συγκεκριμένα:

– Από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, παρουσιάζονται φωτογραφίες αστικών, γυναικείων και νυφικών ενδυμασιών του 18ου έως και 20ου αιώνα από την Αθήνα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ανατολική Θράκη, την Πελοπόννησο, την Αστυπάλαια, τη Χίο, την Κέρκυρα, τη Σαλαμίνα κ.ά.

– Με την ευγενική παραχώρηση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τρία αυθεντικά παραδοσιακά πουκάμισα: «Λινομάνικο» (πουκάμισο Καραγκούνας), πουκάμισο φορεσιάς της Αττικής και «Σκολοπεντράτο» (πουκάμισο από την Αστυπάλαια).

– Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Έρευνα για τη φορεσιά του Τρίκερι», παραγωγής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Βασίλειος Παπαντωνίου», προβάλλεται η γυναικεία τοπική ενδυμασία που φορέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στον ομώνυμο οικισμό της Μαγνησίας. Η συγκεκριμένη γυναικεία ενδυμασία είναι νησιωτικού τύπου και διατηρεί έντονα τα γνωρίσματα των παραδοσιακών φορεσιών των Βόρειων Σποράδων.

– Διαλέξεις για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές θα δοθούν από την επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη, Φιλόλογο, κα Ξένια Πολίτου και την Ιστορικό και κριτικό τέχνης, κα Adina Nanu.

Το αφιέρωμα στην παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία λαμβάνει χώρα, από 21 έως 24 Ιουνίου 2016, στην Αίθουσα των Αψίδων του Πολιτιστικού Κέντρου «ARCUB» (str. Lipscani nr. 84-90) και θα φιλοξενήσει παράλληλες εκδηλώσεις όπως διαλέξεις με θέμα τα ενδύματα και τα έθιμα των Βαλκανίων, ψηφιακές προβολές τοπικών ελληνικών ενδυμασιών, συναυλίες ελληνικής μουσικής, κ.ά.


Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη, 21 Ιουνίου, από 19:30.
Διάρκεια: Τρίτη 21 Ιουνίου – Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016.
Ώρες λειτουργίας: 21-23 Ιουνίου: 14:00-22:00 | 24 Ιουνίου: 14:00-00:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου