Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Αγώνας ταχύτητας για να σωθούν από τον… Σηκουάνα τα έργα τέχνης στα γαλλικά μουσεία


Η τελευταία φορά που το Λούβρο εκκένωσε τις αίθουσές του, ήταν όταν τα ναζιστικά στρατεύματα ετοιμάζονταν για την προέλασή τους στη Γαλλία. Αυτήν την εβδομάδα, οι διευθυντές του μουσείου ήρθαν αντιμέτωποι με έναν διαφορετικό… εισβολέα: την άνοδο της στάθμης των υδάτων του Σηκουάνα, λόγω των πλημμυρών που «απειλούν» τη γαλλική πρωτεύουσα.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, περισσότεροι από 120 άνθρωποι εργάστηκαν ολονυκτίς για να μεταφέρουν χιλιάδες έργα –από αρχαία αγάλματα μέχρι ισλαμικές ταπισερί- στους άνω ορόφους του Λούβρου, προκειμένου να αδειάσουν οι κάτω αίθουσες στην περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού.

Δεδομένου ότι το Λούβρο έχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές τέχνης του κόσμου, το έργο ήταν τιτάνιο. Ορισμένα αντικείμενα του μουσείου δεν είχαν αγγιχτεί για δεκαετίες, πόσω μάλλον να μεταφερθούν. Στο πλαίσιο του σχεδίου εκκένωσης, μεταφέρονται 152.000 έργα, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει στα 250.000 αντικείμενα αν αυξηθεί ακόμα περισσότερο η στάθμη του Σηκουάνα.

Κλείνοντας τις πύλες του μουσείου για τους επισκέπτες, το Λούβρο χάνει ημερησίως περίπου 225.000 ευρώ από τα εισιτήρια.

Όμως, δεν είναι μόνο το Λούβρο που αποφάσισε να κλείσει για λόγους ασφαλείας.

Το Musée d’Orsay, που διαθέτει μια τεράστια συλλογή ιμπρεσιονιστικής τέχνης και το οποίο επίσης βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα, έκλεισε και αυτό τις πύλες του ώστε να μεταφερθούν οι συλλογές σε άλλο όροφο. Το ίδιο έπραξαν και το Grand Palais και η εθνική βιβλιοθήκη Francois Mitterand.


Πηγή: Wall Street Journal
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου