Το σοκ που προκάλεσε στα παγκόσμια χρηματιστήρια και τις αγορές συναλλάγματος η απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση «πέρασε» και στη δημιουργική βιομηχανία της χώρας, η οποία συχνά βασίζεται σε χρηματοδοτήσεις και διασυνοριακές συνεργασίες με την ΕΕ.
Ο Michael Ryan, πρόεδρος της Independent Film and Television Alliance, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «τεράστιο πλήγμα», ιδιαίτερα για τους νέους κινηματογραφιστές που συχνά βασίζονται σε ευρωπαϊκές χορηγίες για να εξασφαλίσουν χρήματα.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι βρετανικοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί έλαβαν χορηγίες συνολικού ύψους 40 εκατ. στερλινών από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Creative Europe το 2014 και 2015, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας. Επιπλέον στήριξη παρέχεται και από άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία δεν έχουν αποκλειστικά σχέση με τις τέχνες, όπως για παράδειγμα το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οσκαρικές ταινίες που δημιουργήθηκαν στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων «Ο λόγος του Βασιλιά» και «Η Σιδηρά Κυρία», καθώς και βασικά πολιτιστικά ιδρύματα όπως η Tate Liverpool, είχαν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ.
«Κάθε τομέας θα επηρεαστεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Δημιουργικών Βιομηχανιών, John Kampfner. «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η δημιουργική βιομηχανία βρίσκεται μπροστά και στο κέντρο των διαφόρων συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που θα υπάρξουν στη συνέχεια», τόνισε. Κατά τον ίδιο, η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής των διαφόρων τομέων της δημιουργικής βιομηχανίας, προκειμένου να συζητηθούν οι πιθανές επιπτώσεις του Brexit.
Ο κ. Ryan δήλωσε πως σχεδιάζει να εξετάσει το πώς άλλες χώρες εκτός ΕΕ, περιλαμβανομένης της Νορβηγίας, λαμβάνουν χορηγήσεις από το μπλοκ για projects του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, όμως αμφιβάλλει πως η χρηματοδότηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα μετά το Brexit.
Στο διάστημα που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, πολλοί άνθρωποι από τον χώρο της τέχνης εξέφρασαν τη στήριξή τους στην παραμονή στην ΕΕ. Δημοσκόπηση που διενήργησε η Ομοσπονδία Δημιουργικών Βιομηχανιών πριν το δημοψήφισμα, έδειξε πως το 96% των μελών της στήριζαν την «παραμονή». Τον περασμένο μήνα, ανοικτή επιστολή που έφερε την υπογραφή σχεδόν 300 Βρετανών από τις δημιουργικές βιομηχανίες, καλούσε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της «παραμονής».
Για κάποιους, η βέβαιη πλέον έξοδος, αποτελεί ευκαιρία για τους Βρετανούς να δουλέψουν ώστε να παίξουν κεντρικό ρόλο. «Δεν έχουμε την ελευθερία που χρειαζόμαστε ώστε να επικεντρωθούμε πραγματικά στις τέχνες και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε», σχολίασε η ιδρύτρια του Bridgeman Art Library, Harriet Bridgeman. Κατά την ίδια, η αποχώρηση από την ΕΕ θα δώσει την ευκαιρία στους βρετανικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο επί της χρηματοδότησης. «Μπορούμε να την κατευθύνουμε εκεί που γνωρίζουμε ότι χρειάζεται», είπε.
Στις θερινές δημοπρασίες στο Λονδίνο, που συνεχίζουν αυτήν την εβδομάδα στους οίκους Christie’s και Sotheby’s, ορισμένοι εικάζουν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα δώσει επιπλέον ώθηση στις πωλήσεις. «Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πιθανόν να κάνουν τις δημοπρασίες του Λονδίνου την επόμενη εβδομάδα πιο ελκυστικές για τους παγκόσμιους αγοραστές τέχνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Sotheby’s.
Πηγή: Wall Street Journal
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου