Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

«Όχι» στον διορισμό του Chris Dercon λένε οι εργαζόμενοι του θεάτρου Volksbühne


Συμβαίνουν και… αλλού! Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 172 ηθοποιοί, σχεδιαστές, δραματουργοί και θεατρικοί υπάλληλοι που σχετίζονται με το θέατρο Volksbühne του Βερολίνου, απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς την γερουσία της πόλης και προς την υπουργό Πολιτισμού της Γερμανίας Monika Grütters, εκφράζοντας την «βαθιά ανησυχία» τους για την επερχόμενη αλλαγή διευθυντών στον ιστορικό θεσμό, του οποίου σύντομα θα τεθεί επικεφαλής ο απερχόμενος διευθυντής της Tate Modern, Chris Dercon.

Όπως σημειώνει το Artnet News, ο Dercon είχε διοριστεί από τον γερουσιαστή πολιτισμού του Βερολίνου Tim Renner ως αντικαταστάτης του νυν διευθυντή θεάτρου, Frank Castorf, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία του θεάτρου εδώ και σχεδόν 25 χρόνια. Ο πρώην μουσικός παραγωγός Renner είχε ήδη εκφράσει την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Castorf βρίσκεται τόσα χρόνια επικεφαλής του θεάτρου και είχε αφήσει να εννοηθεί πριν τον διορισμό του Dercon πως θα πρέπει να επανεξεταστεί του θεάτρου.

Ο διορισμός του Dercon ανακοινώθηκε τον περυσινό Απρίλιο και δεν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, με την Die Zeit μάλιστα να δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο αρκετοί διευθυντές θεάτρων ανησυχούσαν πως ο διορισμός του Dercon θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετατροπή του ιστορικού Volksbühne σε έναν «οίκο φεστιβάλ».

Τώρα, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες του θεάτρου, με την επιστολή τους, εκφράζουν ανησυχία για τις «καινοτομίες» που ετοιμάζεται να φέρει ο Decron, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «με την κοινοτοπία της δημοσίευση [τους], φοβόμαστε το ξεπούλημα των καλλιτεχνιών μας πρότυπα και την αποδυνάμωση της ισχυρής λειτουργίας του θεάτρου μας».

Αφού διευκρινίζουν πως οι επικρίσεις τους δεν απευθύνονται στον ίδιον τον Dercon αλλά στην πολιτιστική πολιτική του Βερολίνου, καλούν τη γερουσία του Βερολίνου να «επανεξετάσει το σκεπτικό της νέας διοικητικός ομάδας» του Volksbühne.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου