Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Βίαιο Μετάξι: Έκθεση των Kalos&Klio στην Kalfayan Galleries


Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση ‘Βίαιο Μετάξι’ του εικαστικού διδύμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη Kalos&Klio. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2015, 20.00 – 22.00.

Το ‘Βίαιο Μετάξι’ δανείζεται τον τίτλο του συμβολικά από τον αμφιλεγόμενο στη σημερινή εποχή παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής οργανικού μεταξιού, ο οποίος εμπεριέχει τη βίαιη διαδικασία θανάτωσης του μεταξοσκώληκα με βρασμό, μία πρακτική που διασφαλίζει την εξαγωγή μεταξιού υψηλής ποιότητας. Η σειρά περιλαμβάνει δώδεκα έργα-εκτυπώσεις σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου και πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης ένα μεγάλο μέρος του ερευνητικού υλικού - αρχείου (κείμενα και εικόνες ), το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία των έργων.

Τα πολύχρωμα και ψυχεδελικά διακοσμητικά μοτίβα κάθε μεταξωτού πέπλου αναφέρονται σε διαφορετικό παράδειγμα ‘βίας’ και ενσωματώνουν υλικό που προέρχεται από εκτενή έρευνα στο διαδίκτυο: φωτογραφίες, απεικονίσεις δεδομένων και στατιστικών στοιχείων, χάρτες και διαγράμματα τα οποία σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφορετικές εκφάνσεις βίας και θανάτου στον σύγχρονο κόσμο. Η λαμπερή υλικότητα του μεταξιού έρχεται σε αντιπαράθεση με τη σκοτεινή θεματική της βίας που αποτυπώνεται στην εικονογραφία των πέπλων, με σκοπό να κάνει ορατή την άρρηκτη σχέση του προηγμένου πολιτισμού μας με τη βία διαχρονικά.

Τα έργα των Kalos&Klio χρησιμοποιούν ως αφετηρία την ποικιλόμορφη συμβολική αξία του πέπλου ανά τους αιώνες, υφαίνοντας τη δική τους εκδοχή-ερμηνεία: Κάθε μεταξωτό πέπλο λειτουργεί ως μία μικρή αποκαλυπτική αφήγηση ως προς το θέμα της βίας που πραγματεύεται και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αισθητικοποίηση της βίας στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία. Τα μεταξωτά πέπλα των Kalos&Klio δεν καλύπτουν, αλλά αποκαλύπτουν: Εγείρουν θεμελιακά ερωτήματα σχετικά με την έμφυτη ή όχι ανθρώπινη επιθετικότητα και το βαθμό ωρημότητας των σύγχρονων ‘ανεπτυγμένων’ κοινωνιών ως προς τον τρόπο ηθικής θεώρησης και αντιμετώπησης των φαινομένων βίας, είτε πρόκειται για θεσμοθετημένη είτε για κοινωνικο-πολιτικά αποδεκτή βία.

Το εικαστικό δίδυμο Kalos&Klio γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Από το 2005 οι Χρήστος Καλός και Κλειώ Τανταλίδη λειτουργούν με συμπληρωματικό τρόπο, θεωρώντας οτι το να εργάζονται ως ‘ένα’, είναι μια διαδικασία από την οποία προκύπτει μια πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή. Η Κλειώ Τανταλίδη σπούδασε Ψηφιακά Μέσα, (MFA, πλήρη υποτροφία) στο University of Chicago ( Ηνωμένες Πολιτείες), Χαρακτική (MA) στο Governors’ State University στο Σικάγο (Ηνωμένες Πολιτείες) και Ζωγραφική (BFA, summa cum laude) στο Hanze University στο Γκρόνινγκεν (Ολλανδία). Ο Χρήστος Καλός σπούδασε Φωτογραφία στο (Ι.Ι.Ε.Κ) E.S.P στη Θεσσαλονίκη και Ζωγραφική (BFA) στο Boston College (Ηνωμένο Βασίλειο). Επιλεγμένες εκθέσεις: “Βίαιο Μετάξι. Πένθιμα Πέπλα ως Αντικείμενα Μνήμης” (ατομική, επιμέλεια: Παναγής Κουτσοκώστας), Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Πεδίου Δράσης ΚΟΔΡΑ, 2015/ ANTALLAXIMA – ΣΥΝ (ομαδική, Παναγής Κουτσοκώστας ), πρόγραμμα ‘Πέλαγος Πολιτισμού, Μυτιλήνη, 2014 / The Lumen Prize (ομαδική έκθεση), Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αθήνα, 2014 / The Lumen Price (ομαδική), Arcade Cardiff Gallery, (Ουαλία), New York Institute of Technology, Gallery 61 (Νέα Υόρκη), Chelsea College of Art & Design’s Triangle space (Λονδίνο), The Space Gallery, Hong Kong, China 2013 / XV Biennale de la Mediterranée, SYMVIOSIS, 2011. Διακρίσεις: The Lumen Prize competition award, προτεινόμενη για το βραβείο με το έργο: “Pandora’s Box, 2013” / Artsland 1st Showcase Juried Winner (κατηγορία New Media)με το έργο “Pandora’s Box, 2013” / International Art Expo, 2012 Liquid identities Computer Graphic Competition, Showcase Juried Winner artwork: “Pandora’s Box, 2013”.Διεύθυνση: Χάριτος 11, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016, 20.00 – 22.00
Διάρκεια: 23 Ιουνίου – 10 Σεπτεμβρίου 2016
Θερινό Ωράριο λειτουργίας:
Ιούνιος: Δευτέρα 11.00 - 15.00 | Τρίτη - Παρασκευή 11.00 - 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00
Ιούλιος: Σάββατο κλειστά
Αύγουστος: Kλειστά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου