Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

’On Faces’: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην ArtZone 42


Έως τις 2 Ιουλίου θα διαρκέσει η ατομική έκθεση του ζωγράφου Χαράλαμπου Κατσατσίδη, με τίτλο ‘On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων’, η οποία φιλοξενείται στην γκαλερί Art Zone 42

«Ο καμβάς είναι το παράθυρο που επιτρέπει την είσοδο σε μια άλλη κατάσταση. Η βλέψη. Ξεβράζονται εκεί πόθοι κρυφοί ή κρυμμένοι, σκέψεις, η εντύπωση ενός παλμικού υποσυνείδητου που μάχεται ανάμεσα στον ρεαλισμό της προκαθορισμένης νόρμας, της γνώριμης αυτής τάξης των πραγμάτων, και της αφαίρεσης, την τόλμη σε αντιδιαστολή. Κάπου στην βιάση ελλοχεύει η ψυχή με όσα απομείνανε να αναζητούν αλήθεια», αναφέρει η Ιστορικός Τέχνης Νικολένα Καλαϊτζάκη .

«On Faces• Στον τόπο αυτό που ο καλλιτέχνης μέσα από τα έργα του γεννά, η αλήθεια ταυτίζεται με την ελευθερία. Ίσως αυτό να είναι το ζητούμενο, ο σκοπός της ίδιας της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια αλληγορία, της μνήμης ψυχογράφημα. Είναι οι ανθρωπόμορφες φιγούρες του Χαράλαμπου Κατσατσίδη που εντέχνως περιπλέκονται με κεφαλές ζώων (σκύλος, ιπποπόταμος, τίγρης, αγελάδα) και δημιουργούν σε μία αρμονική σύμπλεξη τα Πορτρέτα Ενστίκτων. Τα ένστικτα, γενεσιουργός ορμή, κινητήρια δύναμη το ίδιο σε ζώα και ανθρώπους, από τους βυθισμένους κόσμους του ασυνείδητου, περνούν μπροστά και παλεύουν για ζωή. Είναι η επιβίωση, είναι η σπορά, ο έρωτας κι ο θάνατος. Είναι ο φόβος, η σκληρότητα, το εδώ στο παρόν, ο πόνος.

Τα Πορτρέτα Ενστίκτων του Χαράλαμπου Κατσατσίδη, απλώνονται σε ζωγραφικές επιφάνειες μεγάλων διαστάσεων ή και μικρότερες, πλασμένες εξ ολοκλήρου από την δυναμική του εξπρεσιονιστικού σχεδίου και την ένταση της χειρονομιακής παρέμβασης που επαναπροσδιορίζει τις αναγνωρίσιμες μορφές. Όλα ενταγμένα σε ένα περιβάλλον ρευστών χρωμάτων, οι ποιότητες, τα διαφανή βερνίκια, οι σταγμένες κηλίδες.

Είναι ο εαυτός σου αυτός που αντικρίζεις, ο ίδιος ή ο άλλος αυτός, σε άλλη μορφή ή ίδια και είσαι εσύ ο θεατής της πραγματικότητας που επέλεξες να ζεις.»


Ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Αποφόιτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1982. Έχει διακριθεί το 1983 με υποτροφία Ι.Κ.Υ. για τρία συνεχή χρόνια και με υποτροφία του Ιδρύματος Κεφαλληνού, για ένα χρόνο. Το 1984 έλαβε πτυχίο στην Αισθητική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Diplôme d’Etudes Approfondies, Sorbonne, Paris I), ενώ για τα επόμενα τρία έτη (1984-87) συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts) στο Royal College of Art του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί της Αθήνας (Titanium Yiayianos Gallery, Gallery Batagianni, Gallery AΔ) και έχει παρουσιάσει μία ατομική έκθεση στις Βρυξέλλες (Art Base Gallery).Έχει συμμετάσχει επίσης σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Αγγλια, Ρωσία και Σουηδία, ενώ έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές.


Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, Αθήνα
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη ,Παρασκευή 10:00–14:00 και 18:00 – 21:00, Tετάρτη και Σάββατο 11:00 – 15:00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου