Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Before my very eyes: Έκθεση της Ιωάννας Νατσίκου στο Μουσείο Μπενάκη


Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων Αναζητήσεις στην Ύλη φιλοξενεί την έκθεση της Ιωάννας Νατσίκου, με τίτλο “Before my very eyes”, η οποία συμμετέχει στο φεστιβάλ ATHENS JEWELRY WEEK.


Το φεστιβάλ αυτό φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν θεσμό που θα δώσει μια ουσιαστική νέα πνοή στο χώρο της σύγχρονης κοσμηματοποιίας στην Ελλάδα. Οι εκθέσεις του κύκλου εκθέσεων Αναζητήσεις στην Ύλη οργανώνονται και φιλοξενούνται στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.

Σε αυτήν την έκθεση, η Ιωάννα Νατσίκου εξερευνά τη σχέση του σώματος με το αντικείμενο/κόσμημα, διατηρώντας μια κοινωνικό-ανθρωπολογική προσέγγιση. «Το πρόσωπο αποκαλύπτει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τον χαρακτήρα μας: παρακμή, έπαρση, μεγαλοψυχία, ταπεινότητα, τόλμη, μεγαλομανία, αίσθηση, μέτρο, οδύνη, χαρά. Αυτή η άμεση, έμφυτη, μη λεκτική επικοινωνία με συναρπάζει. Μια αινιγματική γλώσσα που προϋπάρχει των λέξεων και των λογικών απαντήσεων, μια ‘αγνή’ μορφή σωματικής επικοινωνίας. Οι στρώσεις χαρτιού και μαλλιού αλληλεπικαλύπτονται και, έτσι άρρηκτα δεμένες, σχηματίζουν προοδευτικά αυτούς τους χαρακτήρες, ενώνοντας το πραγματικό με το μυθικό. Με αυτά τα πορτρέτα επιζητώ να εξερευνήσω την ευάλωτη πλευρά της ανθρώπινης φύσης και πώς μπορεί το κόσμημα, ως μέσο, να λειτουργήσει από μία μικροκοινωνιολογική προοπτική. Μπορεί, λοιπόν, το κόσμημα να επηρεάσει την κατά πρόσωπο επικοινωνία και να γίνει ένα μέσο για τη βαθύτερη κατανόηση του πολιτισμού μας και του εαυτού μας;»

Η Ιωάννα Νατσίκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων (Ιταλία, 1993-1995) και Ιστορία της Τέχνης (Αθήνα, 1995-1997). Το 2010, ξεκίνησε τις σπουδές της στο κόσμημα, στη σχολή Mokume στην Αθήνα. Το 2013 πήρε το πτυχίο της (BFA) με ειδίκευση στο σύγχρονο εικαστικό κόσμημα από την Αlchimia Contemporary Jewelry School στη Φλωρεντία. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια με τους Charon Kransen, Ruudt Peters και Jorge Manilla. Από τo 2013, έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ολλανδία (Gallery Marzee, Sierrad), στη Βαρκελώνη (Joya) και στην Αθήνα. To 2016, πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση στα πλαίσια της Schmuck στο Μόναχο. Σήμερα η Ιωάννα παραδίδει σεμινάρια πάνω στο σύγχρονο εικαστικό κόσμημα.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 28 Ιουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου