Χιλιάδες έργα τέχνης που είχαν λεηλατήσει Ναζί από εβραϊκές οικογένειες και τα οποία ανακτήθηκαν από τους λεγόμενους «Monuments Men» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πωλήθηκαν τελικά αντί να επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όπως μεταδίδει το The Art Newspaper, η Επιτροπή Λεηλατημένης Τέχνης στην Ευρώπη (Commission for Looted Art in Europe) αποκάλυψε πως η αρμόδια επιτροπή της Βαυαρίας, στην οποία οι Monuments Men εμπιστεύθηκαν περίπου 10.600 έργα τέχνης προκειμένου να επιστραφούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους όταν έφυγαν από την Γερμανία, αντί να τα επιστρέψει, τελικά ή τα χάρισε ή τα πούλησε σε Γερμανούς –μεταξύ άλλων και σε επιφανείς Ναζί.
Η Επιτροπή αποκάλυψε την υπόθεση την ώρα που ερευνάται η τύχη ενός πίνακα του Jan van der Heyden, οποίος βρίσκεται τώρα στην κατοχή της μητροπολιτικής κοινότητας της πόλης Xanten στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ο πίνακας αυτός ανήκε κάποτε στην εβραϊκή οικογένεια Kraus, η οποία έφυγε από την Βιέννη το 1938. Η περιουσία της κατασχέθηκε και πωλήθηκε προς όφελος του Ναζιστικού καθεστώτος.
Ο πίνακας με τίτλο Dutch Square αγοράστηκε από τον προσωπικό φωτογράφο του Χίτλερ, τον Heinrich Hoffmann, η κόρη του οποίου παντρεύτηκε τον επικεφαλής της Νεολαίας του Ράιχ. Μετά τον πόλεμο, η συλλογή του Hoffmann κατασχέθηκε από τους Συμμάχους, μαζί με τις συλλογές άλλων επιφανών Ναζί, και πέρασαν στην κηδεμονία των Monuments Men. Οι Monuments Men έδωσαν στη συνέχεια την ευθύνη για την επιστροφή των χιλιάδων έργων τέχνης στο κράτος της Βαυαρίας, όταν έφυγαν από τη Γερμανία.
Όμως, αντί να τα επιστρέψει στους αρχικούς εβραίους ιδιοκτήτες, η αρμόδια κρατική συλλογών έργων ζωγραφικής της Βαυαρίας τα επέστρεψε στους Ναζί, ή τα πούλησε σε άλλους αγοραστές. Για παράδειγμα, η κόρη του Hoffmann αγόρασε πάλι το Dutch Square, καθώς και δεκάδες άλλα έργα τέχνης, έπιπλα και χαλιά. Άλλα μέλη της οικογένειας επίσης πήραν πίσω έργα από τη συλλογή Hoffmann.
«Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό πως η οικογένεια Hoffmann πήρε πίσω σχεδόν ότι ζήτησε, παρουσιάζοντας ελάχιστες αποδείξεις ιδιοκτησίας, και αυτό συνεχίστηκε για σχεδόν για δυο δεκαετίες», σχολιάζει η Anne Webber της Επιτροπής Λεηλατημένης Τέχνης στην Ευρώπη. Αντιθέτως, οι εβραϊκές οικογένειες έπρεπε να παρουσιάσουν πολύ μεγαλύτερα αποδεικτικά στοιχεία, σημείωσε.
Ο πίνακας αγοράστηκε από την μητροπολιτική κοινότητα της Xanten, που μέχρι τώρα απορρίπτει την αξίωση του εγγονού του ζεύγους Kraus, παρά τις αδιάσειστες αποδείξεις που διαθέτει για την ιδιοκτησία του πίνακα.
Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου