Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Γερμανία: Πιέζουν οι έμποροι αντικών να μην περάσει ο νέος πολιτιστικός νόμος



Με φυγή προς άλλες χώρες απειλούν οι έμποροι αντικών αν περάσει η νέα, αυστηρή νομοθεσία στη Γερμανία για τον κλάδο. Οι έμποροι προσπαθούν να εμποδίσουν την ψήφιση της νέας νομοθεσίας, καθώς ανησυχούν πως θα μπορούσε να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα σε έναν κλάδο που ήδη βρίσκεται σε πτώση.

Η νομοθεσία για την πολιτιστική ιδιοκτησία θα συζητηθεί στην άνω βουλή της Γερμανίας στις 8 Ιουλίου και, όπως μεταδίδει το The Art Newspaper, αν ψηφιστεί θα φέρει τους αυστηρότερους περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές πολιτιστικών αντικειμένων, σύμφωνα με τον Vincent Geerling, πρόεδρο του Διεθνούς Συνδέσμου Εμπόρων Αρχαίας Τέχνης (International Association for Cultural Dealers in Ancient Art). Ο σύνδεσμος αυτός είναι ένας από τους 20 της νεοϊδρυθείσας Action Alliance for Cultural Property Protection (AACPP), που ασκεί πιέσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο να απορρίψει το νομοσχέδιο. Ο σύνδεσμος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως το νομοσχέδιο αυτό, αν ψηφιστεί, «θα βάλει τέλος στο εμπόριο μη ευρωπαϊκών αντικειμένων τέχνης».

Η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Monika Grütters, ήταν αποφασισμένη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν κλείσει για το καλοκαίρι η βουλή, ενώ η AACPP ελπίζει τουλάχιστον να την καθυστερήσει. Στις 23 Ιουνίου, η κάτω βουλή –ή Bundestag- ενέκρινε το νομοσχέδιο με ορισμένες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής. Τώρα το νομοσχέδιο θα πάει στην Bundesrat στις 8 Ιουλίου, και θα είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πριν την θερινή διακοπή. Αν περάσει, θα τεθεί αμέσως σε ισχύ.

Πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσει το λαθρεμπόριο κλεμμένων αρχαιοτήτων και να διασφαλίσει πως τα έργα τέχνης εθνικής σημασίας δεν θα βγαίνουν από τη Γερμανία. Έχει τύχει θερμής υποδοχής από αυτούς που η κληρονομιά τους έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις κλοπές και το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων, με τους πρέσβεις 12 χωρών, περιλαμβανομένης της Κίνας, της Αιγύπτου και του Μεξικό, να στηρίζουν την Grütters.

Ωστόσο, οι έμποροι υποστηρίζουν πως η νομοθεσία θα πλήξει και το νόμιμο εμπόριο. Βασικό σημείο τριβής είναι οι απαιτήσεις για άδειες εξαγωγής και εισαγωγής για πολιτιστικά αντικείμενα που ξεπερνούν σε αξία ένα συγκεκριμένο ποσό, ακόμα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κανόνες για τα αρχαιολογικά αντικείμενα, που ορίζονται ως αντικείμενα που έχουν βρεθεί στη γη ή στο νερό, είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Ο νόμος απαιτεί άδεια εξαγωγής από την χώρα προέλευσης προκειμένου να μπορέσουν να πωληθούν.

Ακόμα πιο αμφιλεγόμενη είναι η απαίτηση οποιοδήποτε πολιτιστικό αγαθό από μια αξία και πάνω και από μια ηλικία και πάνω να εξάγεται μόνο με άδεια από αρμόδιες αρχές των 16 ομοσπονδιακών κρατών της Γερμανίας, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα συσταθεί.

Ήδη έμποροι τέχνης αναφέρουν πως πελάτες τους έχουν μεταφέρει ολόκληρες της συλλογές τους στο Λονδίνο, στην περίπτωση που τελικά περάσει η νομοθεσία και δεν μπορούν πλέον να πωλούν στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, και οι έμποροι ασιατικής τέχνης έχουν αρχίσει να ξανασκέφτονται το μέλλον τους στη Γερμανία. ο οίκος δημοπρασιών Van Ham εξετάζει το ενδεχόμενο να βγει από τον τομέα της ασιατικής τέχνης, ενώ από τον οίκο δημοπρασιών Nagel Auktionen γίνονται σκέψεις μεταφοράς στην Αυστρία αν τεθεί σε ισχύ ο νόμος ως έχει.

Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου