Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Βρετανοί βουλευτές πιέζουν για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά το Brexit


Τώρα που η Βρετανία θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, υποστηρίζει ομάδα βρετανών βουλευτών.

Διακομματική ομάδα βρετανών βουλευτών ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην επέτειο των 200 ετών από την ημέρα που η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να τα αγοράσει από τον Λόρδο Έλγιν, κίνηση που οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βρετανία να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδό της.

Το νομοσχέδιο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα παρουσιάστηκε από τον βουλευτή Mark Williams, και προτείνει να ακυρωθεί αυτό που έκανε πριν από 200 χρόνια το βρετανικό κοινοβούλιο, δηλαδή την «κύρωση της παράτυπης απόκτησης αυτών των εντυπωσιακών και πολύ σημαντικών γλυπτών από την Ελλάδα», σύμφωνα με την Independent.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τα Γλυπτά αμφισβητείται, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι τα έκλεψε από την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Andrew George, τόνισε πως η επιχειρηματολογία για επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα είναι πλέον ισχυρότερη, μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ.

Το θέμα αποτελεί σημείο τριβής εδώ και πολύ καιρό μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, και της Ελλάδας και των διεθνών υποστηρικτών της επιστροφής των Γλυπτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημοσκοπήσεις που γίνονται για το θέμα δείχνουν πως η πλειονότητα των Βρετανών στηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών, σε ποσοστά που αγγίζουν ως και το 70%.

Πηγή: Independent
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου