Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Συνέδριο Icom: Ο ρόλος των μουσείων δεν είναι μόνο να συντηρούν τις συλλογές τους


Τα μουσεία του 21ου αιώνα έχουν κινηθεί πέραν των παραδοσιακών βασικών λειτουργιών τους, που αφορούν στην διατήρηση και προώθηση των συλλογών τους, δήλωσε ο Alberto Garlandini, πρόεδρος της ιταλικής οργανωτικής επιτροπής του Icom Milano 2016, του τριετούς συνεδρίου του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (Icom) που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

«Έχουν νέους κοινωνικούς στόχους και μεγαλύτερες εδαφικές ευθύνες, απ’ ότι στο παρελθόν», τόνισε, προσθέτοντας πως τα μουσεία θα πρέπει να προωθούν και τα τοπία των οποίων αποτελούν μέρος, πέραν των συλλογών τους.

Όπως μεταδίδει το The Art Newspaper, η σχέση μεταξύ των μουσείων και των πολιτιστικών τοπίων αποτέλεσε το θέμα του 24ου γενικού συνεδρίου, στο οποίο επαγγελματίες από τον χώρο των μουσείων συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν την αλλαγή στις ευθύνες που έχουν τα σημερινά μουσεία, αλλά και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα πολιτιστικά αυτά ιδρύματα στην ερμηνεία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς τους και στη διατήρηση του πολιτιστικού τοπίου που, σύμφωνα με τον βοηθό γενικό διευθυντή της Unesco για θέματα πολιτισμού, Francesco Bandarin, «ενσωματώνει αιώνες παραδοσιακής γνώσης, εμπειρίες και πρακτικές». Ο ίδιος θεωρεί τον ρόλο των μουσείων στη συντήρηση, ερμηνεία και διατήρηση των τοπίων αυτών ως «απαραίτητες ενέργειες για να μάθουν από το παρελθόν τους και να μεταφέρουν τον πλούτο τους στο μέλλον».

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο συνέδριο ήταν το παράνομο εμπόριο τεχνουργημάτων και η καταστροφή πολιτιστικών χώρων.

Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου