Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Ο Τούρκος μουσικός Kudsi Ergüner Καλλιτέχνης για την Ειρήνη της UNESCO


Τον Τούρκο μουσικό Kudsi Ergüner όρισε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova ως “Καλλιτέχνη για την Ειρήνη”, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της 40ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Kudsi Ergüner επελέγη λόγω των προσπαθειών του για προώθηση των παγκόσμιων αξιών της μουσικής, ενός βασικού οργάνου για τον διάλογο μεταξύ πολιτισμών, για την συνεισφορά του στην προστασία της μουσικής κληρονομιάς, τη στήριξη που παρέχει στη Διεθνή Δεκαετία Επαναπροσέγγισης των Πολιτισμών (2013-2022) αλλά και για την ακλόνητη προσήλωσή του στα ιδανικά του Οργανισμού.

Γεννημένος στην Τουρκία το 1952, ο Kudsi Ergüner είναι μουσικός, παίκτης ney, συνθέτης, μουσικολόγος, δάσκαλος, συγγραφέας και μεταφραστής. Διδάχθηκε από τον πατέρα του, Ulvi Ergüner, τον τελευταίο μεγάλο δάσκαλο ney. Έχει δώσει συναυλίες σε όλον τον κόσμο και βοήθησε στην αναβίωση των παραδοσιακών μουσικών τάσεων. Συνεργάστηκε με επιφανείς καλλιτέχνες όπως οι Peter Gabriel, Maurice Béjart, Peter Brook και Didier Lockwood.

Ως Καλλιτέχνης για την Ειρήνη της UNESCO, ο Kudsi Ergüner σκοπεύει να εργαστεί ώστε να επαναφέρει την ξεχασμένη μουσική κληρονομιά.

Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου