Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

NY Times: Η Μύκονος μετατρέπεται σε έναν απρόσμενο καλλιτεχνικό προορισμό


Το 1988, ορισμένοι από τους πιο σημαίνοντες νεαρούς καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης –μεταξύ των οποίων οι Jeff Koons, Ashley Bickerton, Haim Steinbach, Peter Halley και Meyer Vaisman — έφτασαν στην Αθήνα για τα εγκαίνια της πρωτοποριακής έκθεσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ «Cultural Geometry». Η έκθεση αυτή έφερε την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα στην Ελλάδα, κάτι που, σύμφωνα με τον Jeffrey Deitch, για πολλούς αποτέλεσε και την πρώτη τους επίσκεψη στη χώρα.

Τώρα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, μια ομάδα Αμερικανών καλλιτεχνών έρχεται και πάλι στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά όμως, η «απόβαση» θα γίνει στο νησί της Μυκόνου, για την ομαδική έκθεση «Greek Gotham», που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο τέχνης Δυο Χωριά της Μαρίας Βρανοπούλου –πρώην επιμελήτριας του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, σύμφωνα με τους New York Times.

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 29 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 27 Αυγούστου, θα φέρει κοντά 16 από τους πιο δημοφιλείς σήμερα Αμερικανούς καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων οι Nina Chanel Abney, KAWS και Erik Parker. Η έκθεση αποτελεί ιδέα της συμβούλου τέχνης Maria Brito, η οποία αναλαμβάνει για πρώτη φορά τον ρόλο της επιμελήτριας.

Αν και η Μύκονος είναι γνωστή ως τουριστικός προορισμός, ο χώρος τέχνης Δυο Χωριά βάζει το νησί –το νησί με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα- στον πολιτιστικό «χάρτη».

«Η καλλιτεχνική σκηνή της Μυκόνου ήταν λίγο αδύναμη, άρα η Μαριάννα είναι πρωτοπόρος με τον χώρο της», σχολιάζει η Brito. Η Μπιενάλε Μυκόνου, που ξεκίνησε το 2013, «ζωντάνεψε» αυτήν την καλλιτεχνική σκηνή και η έκθεση «Greek Gotham» αποτελεί μια σημαντική, και φιλόδοξη, αισθητική στιγμή για τη Μύκονο: είναι η πρώτη φορά που καλλιτέχνες μόνο από τη Νέα Υόρκη θα παρουσιάσουν έργα τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Brito. Περίπου οι μισοί εξ αυτών έχουν δημιουργήσει πρωτότυπα έργα για τη συγκεκριμένη έκθεση, ενώ άλλοι –μεταξύ των οποίων οι

Taylor McKimens, Mira Dancy και Austin Lee- θα έρθουν στη Μύκονο κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Ο κάθε καλλιτέχνης που συμμετέχει στην έκθεση «Greek Gotham» έπρεπε να παρουσιάσει με κάποιον τρόπο την ερμηνεία μιας ελληνικής λέξης. Για παράδειγμα, o KAWS παρουσιάζει τη λέξη «εικονογραφία», ενώ η Nina Chanel Abney επέλεξε τη λέξη «Δημοκρατία».

Ο Deitch, που έχει γράφει την εισαγωγή στο βιβλίο που θα συνοδεύει την έκθεση και έχει επιμεληθεί 15 εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, σχολίασε πως η ανταλλαγή καλλιτεχνών είναι κάτι που έχει αυξήσει τον δυναμισμό της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής της Ελλάδας. «Παρά τις προκλήσεις της, η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους πολιτισμούς από οποιοδήποτε έθνος». 

Πηγή: New York Times
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου