Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ελβετία: Κατασχέθηκαν πίνακες του van Gogh και του Monet στο πλαίσιο της έρευνας για την 1MDB

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak που ερευνάται για κακοδιαχείριση στο 1MDB

Οι ελβετικές αρχές κατέσχεσαν έναν πίνακα του Vincent van Gogh και δυο του Claude Monet στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για κακοδιαχείριση στο κρατικό ταμείο επενδύσεων της Μαλαισίας 1MDB, όπως μεταδίδει το Artnet News.

Τα έργα κατασχέθηκαν κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, που είναι μεταξύ των πολλών κρατών που ερευνούν ισχυρισμούς για μαζική απάτη από το fund, σύμφωνα με την Guardian.

Εκπρόσωπος του Ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε την κατάσχεση με ηλεκτρονική του επιστολή στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Η επιχείρηση έχει λήξει και κατασχέσαμε τρεις πίνακες», ανέφερε η Ingrid Reyser, αρνούμενη όμως να σχολιάσει από κατασχέθηκαν οι πίνακες ή να αναφέρει ποιος εμπλέκεται.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σχέδιο για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 1 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με funds του 1MDB.

Οι αρχές σε ΗΠΑ, Ελβετία και Σιγκαπούρη ερευνούν ισχυρισμούς για διαφθορά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Najib Razak, την οικογένεια και τους συνεργάτες τους για κακοδιαχείριση μεγάλων ποσών δημοσίου χρήματος.

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που σκοπεύουν να κατάσχουν οι αμερικανικές αρχές είναι και τα royalties της χολυγουντιανής ταινίας «Ο λύκος της Wall Street», παραγωγός της οποίας φέρεται να είναι εταιρεία του υιοθετημένου γιου του μαλαισιανού πρωθυπουργού και η οποία φέρεται να χρηματοδοτήθηκε με πάνω από 100 εκατ. δολάρια από το 1MDB.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου