Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών έργα της μεταεπαναστατικής Ρωσίας


Περισσότερους από 30 πίνακες και άλλα έργα τέχνης που δημιούργησε ο πρωτοπόρος μοντερνιστής Kazimir Malevich, αλλά και έργα των Marc Chagall και Wassily Kandinsky, θα φιλοξενήσει τον επόμενο χρόνο η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Revolution: Russian Art 1917-1932».

Όλα τα έργα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά μαζί σε μια έκθεση-ορόσημο που πραγματοποιήθηκε το 1932 στο Κρατικό Ρωσικό Μουσείο του Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη σήμερα).

Η έκθεση του 1932 είχε οργανωθεί από τον κριτικό τέχνης Nikolai Punin και παρουσίαζε έργα μεγάλων καλλιτεχνών της μετα-επαναστατικής περιόδου, όπως των Pavel Filonov και Vladimir Tatlin. Επρόκειτο «για την σημαντικότερη έκθεση όλων των καλλιτεχνικών κινημάτων που αναπτύχθηκαν στα 15 χρόνια μετά την Επανάσταση του Οκτωβρίου 1917», όπως αναφέρει στο The Art Newspaper η Natalia Murray, λέκτορας ρωσικής τέχνης του Courtauld Institute του Λονδίνου, η οποία συν-επιμελείται την έκθεση. Η έκθεση οργανώθηκε από τον Punin μέσα σε μόλις έξι μήνες. Αρχικά, σχεδιάζονταν να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, όμως δεν υπήρχε αρκετά μεγάλος χώρος για να φιλοξενηθεί, και έτσι τελικά αποφασίστηκε να παρουσιαστεί στις 100 αίθουσες του Ρωσικού Μουσείου στο Λένινγκραντ. Περιελάμβανε σχεδόν 2.000 έργα τέχνης.

Αργότερα, ο Punin συνελήφθη και γλίτωσε «παρά τρίχα» από τις εκκαθαρίσεις στις οποίες προχώρησε ο Στάλιν στην Σοβιετική Ρωσία.

Η έκθεση «Revolution: Russian Art 1917-1932», η οποία θα διαρκέσει από τις 11 Φεβρουαρίου ως τις 17 Απριλίου 2017, εγκαινιάζει τη συνεργασία της Βασιλικής Ακαδημίας με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξουν δάνεια από το Κρατικό Ρωσικό Μουσείο και την Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου