Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Πώς καθορίζεται η αξία των έργων τέχνης


Τι είναι αυτό που καθορίζει την αξία ενός έργου τέχνης; Και γιατί ορισμένα έργα είναι τόσο ακριβά; Για τους «εκτός», οι διαφοροποιήσεις στις τιμές μπορεί να αποτελούν μυστήριο. Γιατί ένα έργο να πωλείται προς 10.000 δολάρια και ένα άλλο για 10 εκατ. ή ακόμα και 100 εκατ. δολάρια;

Με τους απλούστερους οικονομικούς όρους, η υψηλή ζήτηση και η έλλειψη προσφοράς δημιουργεί υψηλές τιμές για τα έργα τέχνης. Η τέχνη είναι από τη φύση της μοναδική διότι υπάρχει μια περιορισμένη προσφορά στην αγορά οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Augusto Arbizo, διευθυντή της γκαλερί 11R στη Νέα Υόρκη, η τιμή καθορίζεται από το ιστορικό εκθέσεων ενός καλλιτέχνη, το ιστορικό πωλήσεων (αν υπάρχει), το επίπεδο της καριέρας του και το μέγεθος του έργου τέχνης. Κατά τον ίδιο, κάποιες φορές, τα κόστη παραγωγής συνυπολογίζονται ως κόστη που πρέπει να ανακτηθούν.

Υπάρχουν όμως και άλλοι, πιο περίπλοκοι παράγοντες, που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Είναι «hot» ο καλλιτέχνης; Ποια είναι η σημασία του στο γενικό πλαίσιο της ιστορίας της τέχνης; Είναι το έργο αντιπροσωπευτικό του στυλ του καλλιτέχνη;

Οι καλλιτέχνες που είναι της μόδας, αυτοί που συζητούνται, αυτοί που κλείνουν εκθέσεις σε σημαντικές γκαλερί και μουσεία και έχουν μεγάλη κάλυψη από τον Τύπο, είναι πιο πιθανό να πουλήσουν έργα σε υψηλές τιμές. Στην σημερινή αγορά, ο κόσμος ενδιαφέρεται για το νέο και το «καυτό», για καλλιτέχνες που θα είναι το «επόμενο μεγάλο πράγμα», ή για καθιερωμένους, αναγνωρισμένους καλλιτέχνες με όνομα που θεωρείται «brand».

Την ίδια ώρα, η σημασία και η θέση του καλλιτέχνη στην ιστορία της τέχνης είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιρροής. «Σε κάθε περίοδο στην ιστορία της τέχνης, υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν το λεξιλόγιο», εξηγεί στο Artnet News ο Βρετανός καλλιτέχνης Allen Jones. «Και μετά έχεις πολλούς ανθρώπους που μαθαίνουν το λεξιλόγιο και το χρησιμοποιούν με έξυπνο τρόπο. Υπάρχουν πολλοί Φωβιστές εκτός από τον Matisse και τον Derain, όμως αυτούς που θυμάσαι είναι αυτοί που δημιούργησαν τους κανόνες».

Ομοίως, η συμμετοχή ενός καλλιτέχνη σε μια σημαντική έκθεση σε μουσείο, ή στις συλλογές κάποιου αξιοσέβαστου συλλέκτη με μεγάλη επιρροή, μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα την τιμή το έργου του.

Στο συνολικό έργο ενός καλλιτέχνη, ο παράγοντας του στυλ και της ποιότητας ενός συγκεκριμένου έργου μπορεί επίσης να επηρεάσει την τιμή. Στην αγορά τέχνης αρέσει η αναγνωρισιμότητα και οι συλλέκτες συνήθως έλκονται από έργα που είναι αντιπροσωπευτικά του στυλ για το οποίο είναι πιο γνωστός ο καλλιτέχνης. Και υπάρχουν διάφοροι δείκτες για την ελκυστικότητα και την ποιότητα στον όγκο του έργου ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Αν ξοδέψεις αρκετά εκατομμύρια για έναν Monet, θέλεις να είσαι σίγουρος πως το έργο αυτό είναι καλό και πως οι επισκέπτες και οι φίλοι σου θα το αναγνωρίσουν αμέσως.

Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου