Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Αυτό είναι το πραγματικό κρυφό μήνυμα στον «Μυστικό Δείπνο» του Da Vinci


Το βιβλίο του Dan Brown «Ο Κώδικας Ντα Βίντσι» προκάλεσε εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας ως προς το αν ο γνωστός πίνακας του Leonardo Da Vinci «Ο Μυστικός Δείπνος» έκρυβε κάποιο μήνυμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις σχέσεις του Ιησού Χρηστού με την Μαρία Μαγδαληνή.

Στο βιβλίο του ο Dan Brown, βασιζόμενος σε θεωρίες και έργα άλλων, υποστήριζε πως η μορφή που κάθεται δεξιά του Χρηστού είναι στην πραγματικότητα η Μαρία Μαγδαληνή και όχι ο Ιωάννης, όπως πιστεύουν πολλοί.

Η θεωρία αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον ειδημόνων και ερασιτεχνών, που προσπάθησαν να ανακαλύψουν την «αλήθεια». Τώρα, σύμφωνα με το Artnet News, ένα βίντεο του Smithsonean εξετάζει το έργο, σε μια προσπάθεια να καθορίσει εάν πράγματι κρύβει κάποιο μήνυμα από τον μεγάλο Ιταλό καλλιτέχνη.

Στο βίντεο, ο μιλανέζος εφευρέτης και ειδικός στον da Vinci, Mario Taddei, εξηγεί γιατί απορρίπτει την θεωρία του Brown: «Πριν το «Μυστικό Δείπνο» του Leonardo da Vinci υπήρχαν εκατοντάδες άλλοι «Μυστικοί Δείπνοι» και όταν ο da Vinci ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα έπρεπε να ακολουθήσει κάποιους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί θέλουν οι άνθρωποι να απεικονίζονται στη συγκεκριμένη θέση και με το συγκεκριμένο χαμόγελο, ώστε ο κόσμος να μπορεί να αναγνωρίζει έναν προς έναν τους Αποστόλους».

Για παράδειγμα, ο Άγιος Πέτρος πάντα απεικονίζεται να κρατά ένα μαχαίρι, ο Ιούδας ξεχωρίζει διότι κρατά ένα πουγκί με ασήμι, ενώ ο Άγιος Ιωάννης πάντα αναπαριστάται ως ένας νέος με θηλυκά χαρακτηριστικά.

Όπως οι περισσότεροι ειδήμονες, έτσι και ο Taddei απορρίπτει τους ισχυρισμούς του βιβλίου «Κώδικας ντα Βίντσι», εξηγώντας: «Είναι ο Ιωάννης ή η Μαρία Μαγδαληνή; Είναι ένα πολύ εύκολο ερώτημα, όμως είναι ένα κουτό ερώτημα, διότι πρέπει να είναι ο Ιωάννης, διότι ο Λεονάρντο έπρεπε να αντιγράψει τους Μυστικούς Δείπνους που δημιουργήθηκαν πριν από αυτόν και ο Ιωάννης μοιάζει με γυναίκα».

Ο ίδιος πάντως δεν απορρίπτει την ιδέα ο πίνακας να κρύβει κάποιο κωδικοποιημένο μυστικό. Εκτιμά πως ίσως υπάρχει πράγματι κάποιο κρυφό μήνυμα από τον ζωγράφο ενσωματωμένο στον πίνακά του, όμως αυτό εξαρτάται από το πώς θα επιλέξει κάποιος να «διαβάσει» την ερμηνεία του Da Vinci για το απεικονιζόμενο θέμα.

Ο Taddei εξηγεί πως ενώ πολλά προηγούμενα έργα έδειχναν την ίδια σκηνή, υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά. Σε κάθε προηγούμενη εκδοχή του Μυστικού Δείπνου, ο Χρηστός και οι μαθητές του απεικονίζονται με φωτοστέφανο και ως εκ τούτου ως άγιοι. Όμως, στον Μυστικό Δείπνο του Da Vinci, κανένα από τα εικονιζόμενα πρόσωπα δεν φέρει φωτοστέφανο.

Κατά τον Taddei, η «παράλειψη» αυτή ήταν εσκεμμένη και δείχνει πως ο ντα Βίντσι ήθελε να κάνει μια δήλωση τόσο αμφιλεγόμενη πέντε αιώνες πριν, όσο είναι σήμερα οι θεωρίες του Dan Brown. Ήθελε να δείξει πως οι 13 ήταν απλοί άνθρωποι «και αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα του Da Vinci» σύμφωνα με τον Taddei.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου