Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Γερμανία: Έρχονται αλλαγές στην Επιτροπή Limbach


Η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας Monika Grütters ανακοίνωσε αλλαγές στην αμφιλεγόμενη επιτροπή Limbach, η οποία εκδικάζει υποθέσεις κλεμμένων από τους Ναζί έργων τέχνης.

Από το 2003, η Επιτροπή χειρίζεται υποθέσεις αποκατάστασης των έργων αυτών, μετά την υιοθέτηση των Αρχών της Ουάσινγκτον από τη Γερμανία.

Όμως, όπως μεταδίδει το Artnet News, η οκταμελής Επιτροπής, της οποίας ηγείται η πρώην δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Jutta Limbach, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τον Τύπο και τον γερμανικό λαό για την έλλειψη δράσεων, αφού, 13 χρόνια μετά την ίδρυσή της, έχει αποκαταστήσει μόλις 13 έργα, την ώρα που η αντίστοιχη ολλανδική επιτροπή έχει αποκαταστήσει περισσότερα από 140 έργα από το 2002.

Επιπλέον, η Επιτροπή Limbach έχει δεχθεί «πυρά» καθώς δεν περιλαμβάνει στα μέλη της Εβραίους.

Η Grütters ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διορίσει δυο Εβραίους ως μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση αυτών που προσφεύγουν στην Επιτροπή, ενώ για να ενισχύσει τη διαφάνεια σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει online την ατζέντα της Επιτροπής και να δώσει επιπλέον χρηματοδότηση για να στηριχθούν οι εξωτερικές αξιολογήσεις. Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής δεν θα είναι πλέον ισόβια, αλλά ορισμένου χρόνου.

Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν πριν το φθινόπωρο.

Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου