Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ιερουσαλήμ: Η Ιερή Πόλη των πολλών πίστεων στο Met


Γύρω στο 1000 η Ιερουσαλήμ απέκτησε μια πρωτοφανή σημασία ως τόπος, προορισμός και σύμβολο για τους ανθρώπους διαφορετικών πίστεων, από την Ισλανδία μέχρι την Ινδία. Πολλές ανταγωνιστικές και συμπληρωματικές θρησκευτικές παραδόσεις, με έναυσμα μια σχεδόν καθολική ενασχόληση με την πόλη, οδήγησαν στην ανάπτυξη μιας από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ιστορίας της.

Το Metropolitan Museum of Art εγκαινιάζει στις 26 Σεπτεμβρίου την έκθεση-σταθμό με τίτλο «Jerusalem 1000-1400: Every People Under Heaven», η οποία στόχο έχει να δείξει τον κεντρικό ρόλο της Ιερής Πόλης στην διαμόρφωση των τεχνών της περιόδου εκείνης. Τους αιώνες αυτούς, η Ιερουσαλήμ «στέγαζε» τις περισσότερες κουλτούρες, θρησκείες και γλώσσες στην μέχρι τότε ιστορία της. Σε περιόδους ειρήνης αλλά και πολέμου, η Ιερουσαλήμ παρέμεινε μια συνεχής πηγή έμπνευσης που οδήγησε στη δημιουργία τέχνης εξαιρετικής ομορφιάς και συναρπαστικής περιπλοκότητας.

Η έκθεση Jerusalem 1000–1400: Every People Under Heaven είναι η πρώτη έκθεση που θα αποκαλύψει τις διάφορες πολιτιστικές παραδόσεις και αισθητικές τάσεις που εμπλούτισαν και ζωντάνεψαν την μεσαιωνική πόλη.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου 200 έργα από 60 δανειστές από όλον τον κόσμο, με περισσότερα από σαράντα έργα να προέρχονται από τις διάφορες θρησκευτικές κοινότητες της Ιερουσαλήμ –ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν βγάλει ποτέ τους θησαυρούς τους έξω από τα τείχη τους.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 8 Ιανουαρίου του 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου