Το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού άνοιξε πλήρως για το κοινό για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 40 χρόνια. Στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Tammam Salam και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Paolo Gentiloni, εγκαινίασαν τις αποκατεστημένες αίθουσες του υπογείου του Μουσείου, που είναι αφιερωμένες στην αρχαία ταφική τέχνη του Λιβάνου.
Το έργο, όπως αναφέρει το The Art Newspaper, χρηματοδοτήθηκε με περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ από την ιταλική κυβέρνηση, και είχε τη στήριξη ιταλών συντηρητών.
Το μουσείο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από βλήματα και πλημμύρες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο το 1975-1990. Καθώς βρίσκονταν στην «πράσινη γραμμή» που διαχώριζε την μουσουλμανική δύση από την χριστιανική ανατολή της πόλης, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο. Τα πιο ευάλωτα αντικείμενα της συλλογής του κρύφτηκαν σε αποθήκες στο υπόγειο, το οποίο και σφραγίστηκε. Τα μεγαλύτερα αντικείμενα και τα μωσαϊκά κτίστηκαν σε τσιμεντένιες θήκες για προστασία.
Τα δυο άνω πατώματα του μουσείου έχουν ανοίξει για το κοινό από το 1999, μετά από εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού του Λιβάνου, η γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και το Ίδρυμα Εθνικής Κληρονομιάς.
Τώρα, στις υπόγειες αίθουσες εκτίθενται μια σειρά ταφικών αντικειμένων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων 31 Φοινικικές ανθρωποειδείς σαρκοφάγοι λαξευμένοι σε μάρμαρο (πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή του κόσμου), ο ρωμαϊκός τάφος της Τύρου, καθώς και τρεις μούμιες από την περίοδο του Μεσαίωνα.
Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου