Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Μυστηριώδης… γλίτσα σκεπάζει τα μεγαλύτερα μνημεία του κόσμου


Αντιμέτωποι με έναν νέο πονοκέφαλο βρίσκονται οι συντηρητές αλλά και οι βιολόγοι, καθώς μια μαύρη «γλίτσα» έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να καλύπτει ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου.

Στις ΗΠΑ, η υπηρεσία των εθνικών πάρκων έχει προσδιορίσει τη γλίτσα αυτή ως μια «ιδιαίτερα επίμονη αποικία μικροσκοπικών οργανισμών», που ονομάζεται βιοφιλμ, η οποία καλύπτει με ένα μαύρο φιλμ μνημεία που είναι κατασκευασμένα από πέτρα.

Μεταξύ των μνημείων στα οποία έχουν «εισβάλει» οι μικροοργανισμοί αυτοί, είναι το Jefferson Memorial στην Ουάσινγκτον, η έπαυλη του Αδριανού στην Ιταλία, ιστορικά μνημεία στην Αίγυπτο, αλλά και το Angkor Wat στην Καμπότζη.

Εδώ και δυο χρόνια, ομάδα συντηρητών, αρχιτεκτόνων και μοριακών βιολόγων δοκιμάζουν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, ωστόσο ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί μέθοδος μόνιμης απομάκρυνσης του βιοφίλμ.

Η θεραπεία του βιοφίλμ είναι δύσκολη, σημειώνει η ομάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια γνωστή μέθοδος μόνιμης απομάκρυνσής του, ενώ πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθούν περαιτέρω ζημιές στα μνημεία και ότι οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι ασφαλείς για το περιβάλλον και τους επισκέπτες, αλλά και οικονομικές. Ορισμένες από τις μεθόδους που εξετάζονται είναι η χρήση οζονισμένου νερού και η χρήση λέιζερ.

Πάντως, οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταλήξει αν το βιοφιλμ αυτό είναι επιβλαβές ή όχι για τα μνημεία, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα τα προστατεύει από την διάβρωση που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες.


Πηγή: Artnet News, National Geographic
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου