Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

«Golden Aid»: Έκθεση της Ελεάννας Μπαλέση στο Art Wall


Στο πλαίσιο της Offspring Young Artists, του προγράμματος προβολής του νέου καλλιτεχνικού δυναμικού και της επερχόμενης γενιάς σύγχρονων εικαστικών, το Art Wall παρουσιάζει έως τις 4 Νοεμβρίου την έκθεση της Ελεάννας Μπαλέση με τίτλο "Golden Aid".

Η έκθεσηαφορά σε μία σειρά έργων επηρεασμένη από καθημερινά ζητήματα ζωής που εξελίσσονται στο παρόν, στον κόσμο μας και στο άμεσο περιβάλλον, τα οποία είναι συνδεδεμένα – και όχι μόνο – με την άνιση κατανομή πλούτου, αλλά και με μία γενικότερη κρίση που πέρα από οικονομική είναι κυρίως ηθική. Για την Ελεάννα Μπαλέση, ο μόχθος για ένα καλύτερο αύριο, οι αξίες όπως η ελευθερία και η ισότητα μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου πολιτισμού, έρχονται να αναπτύξουν με μια ανθρωποκεντρική ματιά, έναν διάλογο τόσο για την υλικότητα των πραγμάτων όσο και για την απουσία τους.

Η εικαστική πρακτική τροφοδοτείται από την επικοινωνία και την ευρύτερη σχέση του έργου τέχνης με τον ευμετάβλητο χαρακτήρα των κοινωνικών δομών, όπου η εφήμερη φύση της πραγματικότητας λειτουργεί ως ερέθισμα και αφορμή για την επιλογή των υλικών που χρησιμοποιεί στα έργα της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σύνολο πειραματισμών από οργανικά και ανόργανα υλικά, επεξεργασμένα και μη, μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Η επιλογή αυτή και γενικότερα το μέχρι τώρα έργο της, το οποίο έχει πάρει μορφή στα χρόνια της κρίσης, αποτελούν άλλη μία κραυγή μέσα στο αχανές και καθημερινά ανατρεπτικό πολιτικοκοινωνικό και οικονομικό πεδίο που επικρατεί..

Ο τίτλος της έκθεσης αποτελείται από τη λέξη golden (χρυσός) που παραπέμπει στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή(Golden Age), ο οποίος χαρακτηριζόταν από την άνθιση του πνεύματος, του πολιτισμού, της δημοκρατίας και από τη λέξη aid που συνειρμικά θυμίζει τις πρώτες βοήθειες (first aid). Στη σημερινή εποχή, το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων αναζητά σανίδα σωτηρίας, η οποία πλέον φαντάζει ως χρυσάφι, αποτελεί ένα απατηλό όνειρο ή και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως ένα επιχρυσωμένο χάπι ανακούφισης. Η Μπαλέση θέτει το ζήτημα του τί είναι τελικά πολύτιμο και πώς το πολύτιμο προσαρμόζεται στις ζωές διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις διακρίνεται ξεκάθαρα ο ατομικισμός και το προσωπικό όφελος. Πολυτέλεια και ανάγκη έρχονται να συνομιλήσουν και η μία να αντικρούσει την άλλη.

Όπως αναφέρει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Στρατής Πανταζής στο κείμενο του Υλικά-αγαθά που (δια)χωρίζουν
O τίτλος της έκθεσης Golden Aid περιέχει ένα λογοπαίγνιο: παντρεύει τη λέξη golden (χρυσός) που παραπέμπει στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή (Golden Age) με τη λέξη aid που συνειρμικά θυμίζει τις πρώτες βοήθειες (first aid). Συνδυάζοντας δύο καταστάσεις αντίθετες, την υλική/ υλιστική πολυτέλεια και την άνθιση του πνεύματος, του πολιτισμού, της δημοκρατίας με την έλλειψη βασικών αναγκών και βοήθειας, ξυπνάει διάφορα ερωτήματα και κρίσεις σχετικά με το τι είναι τελικά πολύτιμο σε προσωπικό, συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο. 

Διεύθυνση: Σοφοκλέους 26, Αθήνα
Διάρκεια: Έως 4 Νοεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 – 21:00, Σάββατο 13:00 - 16:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου