Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

In medias res: Η Τέχνη ενώνει Έλληνες και Τούρκους στη Μυτιλήνη


Μπορεί η πολιτική πάντα να αποτελούσε σημείο τριβής μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας, όμως τις δυο χώρες ενώνει η Τέχνη!  Πριν από λίγες ημέρες, οι ιδρυτές του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Τουρκίας, του Elgiz Museum, πραγματοποιώντας ένα όνειρο ζωής, εγκαινίασαν στη Λέσβο την έκθεση με τίτλο «Γραμμές Περάσματος (in medias res)» στο Αρχοντικό Χαλίμ Μπέι.

Η οικογένεια Elgiz έχει στενότατους δεσμούς με το νησί της Λέσβου, καθώς εκεί ήταν που γεννήθηκε ο προπάππος του Can Elgiz, Kulaksizoglu Halim Bey. O Halim Bey υπήρξε διοικητής της Μυτιλήνης, αλλά και ένας αξιοσέβαστος συλλέκτης τέχνης.

Το Αρχοντικό του, αποκαταστάθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης και πλέον λειτουργεί ως πινακοθήκη, αλλά και ως δείγμα της Οθωμανικής αρχιτεκτονικής στο νησί.

«Η παρουσίαση ενός μέρους της Συλλογής Elgiz εδώ ίσως είναι η σημαντικότερη από τις εκατοντάδες εκθέσεις που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα», σημείωσε ο Can Elgiz, ιδρυτής του μουσείου στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται η Başak Şenova, στόχο έχει να επιδείξει την ποικιλία των συνδέσμων, ανάμεσα σε αφηγήσεις της μνήμης και εκφράσεις διαφορετικών τάσεων και στιλιστικών προσεγγίσεων μέσα από έργα τέχνης που επελέγησαν από τη μόνιμη συλλογή του Elgiz Museum στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Can Elgiz και η σύζυγός του Sevda άρχισαν να δημιουργούν τη συλλογή το 1980, επικεντρωνόμενοι «στο σύγχρονο» της τέχνης και της ζωής, ενώ το 2001 η συλλογή τους άνοιξε για το κοινό στο μουσείο.

Η έκθεση στη Μυτιλήνη καλύπτει όλους τους χώρους της Πινακοθήκης και σε αυτήν παρουσιάζονται διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο. Πρόκειται για έργα των καλλιτεχνών Πινάρ Γιόλατσαν, Όλεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ, Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ και Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαράμουσταφα, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.

Πηγή: Hurriyet
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου