Ένας πίνακας ζωγραφικής του Ολλανδού καλλιτέχνη Frans Hals που πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, επανεκτιμήθηκε από τον οίκο και ανακαλύφθηκε ότι ήταν πλαστός.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ανησυχίες πως και άλλα έργα Μεγάλων Ζωγράφων, αξίας πολλών εκατομμυρίων στερλινών, ίσως αποκαλυφθεί πως είναι έργο ενός εξαιρετικά δεξιοτέχνη πλαστογράφου, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο οίκος δημοπρασιών, ο οποίος πούλησε το έργο σε ανώνυμο Αμερικανό αγοραστή στα μέσα του 2011, παρήγγειλε εξετάσεις στη βαφή, που έδειξαν ότι δεν μπορεί να ήταν γνήσιο έργο του Hals.
Το σκάνδαλο της πλαστογραφίας συνδέεται με την κατάσχεση νωρίτερα φέτος του πίνακα με τίτλο Venus, ο οποίος χρονολογείται από το 1532 και αποδίδεται στον καλλιτέχνη της Αναγέννησης Lucas Cranach. Ο πίνακας, ο οποίος ανήκε στον Πρίγκιπα του Λίχτενσταϊν, κατασχέθηκε από τις Γαλλικές αρχές ενώ βρίσκονταν σε δάνειο σε έκθεση στην Aix-en-Provence, μετά από καταγγελίες ότι δεν ήταν αυθεντικός.
Συνδέοντας τα έργα του Hals και του Cranach με την ίδια πηγή, η Sotheby’s πήρε πίσω τον πίνακα προκειμένου να τον υποβάλει σε τεστ, έχοντας μιλήσει στον αγοραστή και στον Mark Weiss, η γκαλερί του οποίου είχε δώσει στην Sotheby’s τον πίνακα. «Δυστυχώς, αυτή η ανάλυση επιβεβαίωσε πως το έργο ήταν αναμφίβολα πλαστό. Ακυρώσαμε την πώληση και αποζημιώσαμε τον πελάτη πλήρως», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Sotheby’s.
Ο ιστορικός τέχνης Bendor Grosvenor εκτιμά πως ο «πλαστός Μεγάλος Ζωγράφος» που δημιούργησε τον πλαστό πίνακα είναι «ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ». Οι επιπτώσεις για την αγορά έργων Παλαιών Μεγάλων Ζωγράφων είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί, σχολίασε, καθώς βασίζεται στις κρίσεις περί γνησιότητας που παρέχουν μια σειρά ειδικών, ακαδημαϊκών και μουσείων.
«Στην περίπτωση αυτή, φαίνεται πως πολλοί έκαναν λάθος. Αυτό προφανώς θα έχει πρωτοφανείς επιπτώσεις, όχι μόνο για την αγορά, αλλά και για ίδιο τον κόσμο των Παλαιών Μεγάλων Ζωγράφων», σημείωσε στους FT.
Σημειώνεται πως η γνησιότητα ενός ακόμα πίνακα, ενός έργου του καλλιτέχνη του 16ου αιώνα Parmigianino, που πούλησε η Sotheby’s το 2012 προς λιγότερο από 1 εκατ. δολάρια, επίσης αμφισβητείται.
Πηγή: Financial Times
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου