Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

TIME: Έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στις Kalfayan Galleries


Οι Kalfayan Galleries εγκαινιάζουν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 19:00 την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο ‘TIME’. Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Νικολακοπούλου.

Η έκθεση TIME του Πάνου Τσαγκάρη στην γκαλερί Kalfayan αποτελεί μια περιεκτική παρουσίαση της τελευταίας δουλειάς του καλλιτέχνη σε καμβά και χαρτί. Σύμφωνα με τις πνευματικές πρακτικές και παραδόσεις της Ανατολικής φιλοσοφίας, o Τσαγκάρης τεκμηριώνει την ουσία του χρόνου μέσα από τη διαδικασία μεταμόρφωσης στην οποία υπάγεται η ατομική και συλλογική συνείδησή μας από το σκοτάδι στο φως.

Στις μεταξοτυπίες του Τσαγκάρη, και μέσα από επανειλημμένη χρήση αντικειμένων όπως καθρέπτες και άλλα τεχνολογικά μέσα, ο καμβάς υφίσταται μια μεταμορφωτική διαδικασία, συμβολική της συνεχούς μεταβαλλόμενης πορείας που διανύουμε προς την αυτοπραγμάτωση. Διαχωρισμένα σε τρεις κατηγορίες (Body, Soul και Spirit) και βασισμένα σε μια βασική παλέτα από μαύρο, άσπρο και χρυσό, τα αποτελέσματα αποκαλύπτονται σε πίνακες που απεικονίζουν τα διαφορετικά στάδια της προσπάθειάς μας για την κατάκτηση μιας ανώτερης συνείδησης. Οι μαύροι πίνακες της σειράς Body, αντιπροσωπεύουν τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης, όπου το ‘εγώ’ παραμένει βυθισμένο στην ύλη, ενώ οι πίνακες της σειράς Soul με τη μεικτή παλέτα από χρυσό, άσπρο και μαύρο, συμβολίζουν το αρχικό στάδιο αφύπνισης και απόδρασης από την ολότητα της ύλης. Οι χρυσοί πίνακες της σειράς Spirit από την άλλη, ενσωματώνουν το τελικό στάδιο της μετάλλαξης, εκεί όπου το ‘εγώ’ έχει κατορθώσει την πλήρη αφύπνιση και το υψηλότερο στάδιο συνειδητότητας.

Αυτή η διαδικασία μεταμόρφωσης, και η διάρκεια ολοκλήρωσής της, βασίζεται σε έναν αριθμό εξωγενών κοινωνικοπολιτικών παραγόντων, οι οποίοι απαρτίζουν το συλλογικό υποσυνείδητο που εκπροσωπείται εδώ από μια σειρά έργων σε χαρτί. Όπως και στα έργα σε καμβά, ο Τσαγκάρης επαναπροσδιορίζει υπάρχον δημοσιευμένο υλικό μέσα από μια μεταμορφωτική διαδικασία, για την παραγωγή συμβολικών αντικειμένων. Το εξώφυλλο των New York Times της 12ης Σεπτεμβίου 2001 σημαδεύει μια καίρια χρονική στιγμή, ως την εκκίνηση μιας καταρρέουσας μετάβασης στη διεθνή κοινωνικοπολιτική ιστορία. Με το παλιρροϊκό κύμα της ακόμα σε εφαρμογή, η μέρα που ακολούθησε την πτώση των Δίδυμων Πύργων συμβολίζει την αρχή μιας μακρινής και συλλογικής προσπάθειας για παγκόσμια ειρήνη και αρμονική συμβίωση. Οι αλήθειες που αναδύθηκαν από αυτό το γεγονός για την κατάσταση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας παγκοσμίως, ήταν και η πρώτη ένδειξη για την ανάγκη μιας άμεσης διεθνούς αφύπνισης και συνεπώς απεικονίζονται εδώ με τη μεικτή παλέτα του μαύρου, άσπρου και χρυσού, που συμβολίζει το αρχικό στάδιο επίγνωσης. Με αυτόν τον τρόπο, η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα ενός έθνους γίνεται μάρτυρας της παγκόσμιας ατομικής και συλλογικής πάλης για εξέλιξη, και συνδέει τη χειροπιαστή πραγματικότητα με την υποσυνείδητη διαδικασία ενώ, την ίδια στιγμή, ένα πολιτικό φαινόμενο γίνεται το μέσο μέσα από το οποίο επισημαίνεται η ανάγκη και σημασία της αυτοεπίγνωσης. Αυτή η ιδέα εκφράζεται περαιτέρω στο πολύπτυχο έργο TIME (Somewhere between God and Naught), όπου η συμβολική απόσταση μεταξύ των σταδίων από τη βασική συνείδηση μέχρι την εξελιγμένη, αποκτά έμφαση μέσα από τη χρωματική κατάταξη των έργων από το σκοτάδι στο φως, αλλά και από το μέγεθος του έργου σε μήκος που συμβολίζει τη χρονική συνθήκη μεταξύ των δύο περιστάσεων. Ο πραγματικός χώρος που καταλαμβάνει το έργο είναι ενδεικτικός της συμβολικής απόστασης, των σταδίων, που απαιτούνται για την απόκτηση της αλήθειας, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την απορρόφηση του ιδίου του έργου από την μια πλευρά ως την άλλη, συμβολίζει το χρονικό στοιχείο της διαδικασίας.

Μια πιο περιγραφική απεικόνιση της συμβολικής διαδικασίας της μεταμόρφωσης, βρίσκουμε και στα δίπτυχα σε καμβά του Τσαγκάρη. Σε αυτά τα έργα, ο Τσαγκάρης συνδυάζει την επαναλαμβόμενη διαδικασία της μεταξοτυπίας για να μεταφράσει οπτικά, υλικό κειμένων, από πρώτες εκδόσεις θεοσοφικής λογοτεχνίας, όπως για παράδειγμα, στο έργο Apotheosis, το “Nirvana’s Study in Synthetic Consciousness” του Arundale. Μέσα από την έμφαση που δίνεται στην έννοια του θανάτου αποκαλύπτεται η αναγκαιότητα και σημασία της σκοτεινής πλευράς της διαδικασίας προς την απόκτηση της αλήθειας, όπως και η ψευδαίσθηση του τέλους. Με αυτόν τον τρόπο το δίπτυχο ολοκληρώνει το διάλογο μεταξύ των έργων υπογραμμίζοντας όχι μόνο την απεραντοσύνη που διακατέχει τη διαδικασία προς το διαφωτισμό, αλλά και την κυρίαρχη δύναμη του χρόνου.

Ο Πάνος Τσαγκάρης (γεν. 1979, Αθήνα, Ελλάδα) σπούδασε στο Emily Carr Institute of Art & Design στο Βανκούβερ του Καναδά. Έχει εκθέσει διεθνώς: Βανκούβερ, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Βερολίνο, Βιέννη, Μιλάνο, Παρίσι και Χονγκ Κονγκ κ.α. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις: "ΤΙΜΕ", Κalfayan Galleries, Αθήνα (2016) / "Studies in Symbology" (ατομική), 68 Projects, Berlin (2016), "APOCATASTASIS" / Stems Gallery, Brussels (2016). Πρόσφατες Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή): “And Now the Good News, Works from the Annette and Peter Nobel Collection”, MASI Museum, Λουγκάνο, (2016) / “Unstable Fields”, Mουσείο Μπενάκη, Aθήνα, (2016) / “The Billboard Creative (TBC)”, Λος Άντζελες / "Language of the Birds: Occult and Art", New York University's 80 WSE Gallery, Nέα Υόρκη (2016) / 4η Μπιενάλε του Canakkale· (2014) / “No Country For Young Men. Contemporary Greek Art in Times of Crisis”, Bozar, Bρυξέλλες (2014) / 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2013) / “Nostalgia Nevrosa”, ReMap 4, State of Concept Gallery, Αθήνα (2013) / “Picatrix: Davide Balliano & Panos Tsagaris", Galerie Michel Rein, Παρίσι (2013) / “THE GARDEN OF EDEN - EVIL - Near-Far”, Palais de Tokyo, Παρίσι (2012) / “Gold”, Imperial Belvedere Palace Museum, Βιέννη (2012), “The quality of Presence”, Chelsea Hotel, Nέα Υόρκη (2012)· Συμπόσιο OU.UN.PO., αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας (2011)· “The West at Sunset”, Abrons Arts Center, Nέα Υόρκη (2010)· 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης & Φεστιβάλ Performance (2009). Ο Πάνος Τσαγκάρης ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.


Διεύθυνση: Χάριτος 11, Αθήνα
Εγκαίνια: 20 Οκτωβρίου 2016, 19:00 – 21:00
Διάρκεια: 20 Οκτωβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11:00 – 15:00 | Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 | Σάββατο 11:00 – 15:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου