Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ναζισμός εναντίον Αθλητισμού: Μια έκθεση-ντοκουμέντο στη Λυόν


Την τραγική δεκαετία που ξεκίνησε με τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936 και έληξε με τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1948, εξερευνά η έκθεση “European Sport Challenged by Nazism”, που παρουσιάζεται έως τις 29 Ιανουαρίου 2016 στο Κέντρο Ιστορίας της Αντίστασης και των Απελάσεων της Λυόν, στη Γαλλία.

Η ιστορία της Ευρώπης τον 20ο αιώνα σημαδεύτηκε από ισχυρές εξελίξεις στον κόσμο του Αθλητισμού, ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου του 1936, που άνοιξαν μια νέα εποχή στον αθλητισμό –μια εποχή όπου ο αθλητικός ανταγωνισμός μετατράπηκε σε εργαλείο προπαγάνδας για απολυταρχικές ιδεολογίες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής δεκαετίας, οι δυνάμεις του Άξονα προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια «Ευρώπη του Αθλητισμού», αναζητώντας ταυτόχρονα την καταστροφή του Εβραϊκού αθλητικού κινήματος και την απέλαση των καλύτερων αθλητών του.

Μέσα από ταινίες, φωτογραφίες και νέο-ανακαλυφθέν αρχειακό υλικό και αντικείμενα, η έκθεση αυτή ερευνά την αντίδραση του κόσμου του αθλητισμού στις πολιτικές του αποκλεισμού, εξετάζοντας ταυτόχρονα τις καριέρες και τις ζωές αθλητών στη Λυόν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου