Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

“Με τα λόγια (γίνεται)”: Αφιέρωμα στην Ελένη Βακαλό


Στην 2η εκδήλωση της 6ης περιόδου τους, οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)” και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν αφιέρωμα στην σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια του 20ου αιώνα, Ελένη Βακαλό (1921-2001), με αφορμή την συμπλήρωση 95 χρόνων από την γέννησή της και 15 χρόνων από τον θάνατό της.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Το “Με τα λόγια (γίνεται)” εγκαινίασε πέρυσι μια σειρά ετήσιων αφιερωμάτων σε σημαντικά –αν και ίσως ανεπαρκώς αναγνωρισμένα– ονόματα του ελληνικού ποιητικού κανόνα. Όχι τυχαία, μετά τον Τάκη Παπατσώνη που υπήρξε, μαζί με τον Καβάφη, ο κατεξοχήν πρωτοπόρος της ελληνικής μοντέρνας ποίησης, σειρά έχει φέτος η Ελένη Βακαλό.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1944, κατατασσόμενη έτσι στην «Πρώτη Μεταπολεμική Γενιά» μαζί με ποιητές όπως ο Μίλτος Σαχτούρης και ο Νίκος Καρούζος. Παρά ταύτα, δεν συζητείται και δεν μελετάται το ίδιο έντονα με αυτούς. Στα μοντερνιστικά ποιήματά της, δεν λείπει το χιούμορ και η, πλήρης σοβαρότητος, 'παιδικότητα'. Έγραψε επίσης βιβλία ιστορίας και κριτικής των εικαστικών τεχνών, τομείς στους οποίους αναγνωρίστηκε γρήγορα ως σημαντική προσωπικότητα. Από το 1944 ως το 1978, εξέδωσε 13 βιβλία ποίησης· τα περισσότερα συγκεντρώθηκαν το 1995 στο Το άλλο του πράγματος. Το έργο της έστεψαν τα Επιλεγόμενα (1997).

Την αξία και την σημασία του έργου αυτού, αναδεικνύουν οι 14 ποιήτριες και ποιητές που συμμετέχουν στην εκδήλωση επιλέγοντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας ποιήματα της Ελένης Βακαλό. Πρόκειται για τους: Ορφέα Απέργη, Μαίρη Γιόση, Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτη Ιωαννίδη, Δήμητρα Κωτούλα, Αλέκο Λούντζη, Παυλίνα Μάρβιν, Γιάννα Μπούκοβα, Όλγα Παπακώστα, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστο Σιορίκη, Μαρία Τοπάλη, Μάριο Χατζηπροκοπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου