Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Αφιέρωμα στον Άγγελο Δελή στον πολυχώρο “Διέλευσις”


Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου πολυχώρος πολιτισμού «Διέλευσις» πραγματοποιεί μια βραδιά αφιερωμένη σε ταινίες ζωής του βραβευμένου κινηματογραφιστή Άγγελου Δελή.

Όπως αναφέρει ο ίδιος:

Ήταν τότε η ρομαντική περίοδος των ταινιών μικρού μήκους. Εκεί γύρω στις δεκαετίες του '70 και του '80, που προσπαθούσαμε να εκφραστούμε καλλιτεχνικά με μια μικρή κινηματογραφική κάμερα Super 8 στο χέρι. Οι ταινίες εκείνες, τεχνικά άρτιες, καλούσαν τον καθένα να γίνει ο ίδιος δημιουργός, να προβάλει τις ταινίες του, με εύχρηστες μηχανές προβολής, σε εκδηλώσεις, σε λέσχες, σε φεστιβάλ και, τελικά, να ζήσει τη χαρά μιας άμεσης και πρωτότυπης επικοινωνίας.

Όσο κι αν φαίνεται σήμερα παράξενο, η τεχνική του video clip και του γρήγορου μοντάζ αναπτύχθηκαν μέσα απ'το γύρισμα και την τεχνική επεξεργασία εκείνων των ταινιών, επειδή ακριβώς το κόστος του υλικού ήταν φθηνό κι επέτρεπε πολλούς πειραματισμούς.

Αναμνήσεις μιας τρυφερής εποχής που πλούτισε τη ζωή μας, αποτελώντας το πρώτο στάδιο μιας μετέπειτα καλλιτεχνικής εξέλιξης.

Θα προβληθούν οι εξής βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους:

1. Άνθρωποι μονάχοι 1975

Τέσσερις δεκαετίες πριν, η κάμερα καταγράφει την κατάσταση στις υποβαθμισμένες, τότε, γειτονιές του Πειραιά, εκεί που οι άνθρωποι ζούσαν λιτά, αλλά με απόλυτη αξιοπρέπεια, προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο.

2. Μια ζωή Αλίκη 1981

Το φαινόμενο Βουγιουκλάκη σε συνάρτηση με την εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας από τα τέλη του 1950 και μετά.

3. Μας συγχωρείτε … εκπομπή! 1982

Ταινία σάτιρα της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης και των προγραμμάτων της, την περίοδο που ακολούθησε αμέσως μετά την πολιτική αλλαγή του 1980.

4. Νυχτερινό ιντερμέτζο 1985

Ένα ζευγάρι της διπλανής πόρτας σε μια σχέση που έχει υποκύψει από καιρό στην πλήξη και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ένα βράδυ, εκείνος ζει μια αναπάντεχη φαντασίωση, ένα παράξενο λυτρωτικό ιντερμέτζο…

5. Παραμύθι, μύθι, μύθι… 1980

Άραγε, τα παραμύθια λένε πάντα την αλήθεια; Πόσο επιδρούν στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές τα πριγκιπόπουλα και η μη ρεαλιστική εξιδανίκευση και ωραιοποίηση της ζωής;


Κυριακή 27 Νοέμβρη στις 8:00
Είσοδος: 5 €, φοιτητές άνεργοι 3 €.
Συνολική διάρκεια προβολής: 80΄
Διεύθυνση: Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη
Τηλ.: 2108613739
dieleusis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου