Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ukka Lelle και Bijoux Bizarres "μαζί" το 2017Με ένα σταυρόσχημο γούρι που συμβολίζει το "μαζί", εμπνευσμένο από τα αρχαία μας ψηφιδωτά, οι Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου (Ukka Lelle) και ο Πάνος Καρδάσης (Bijoux Bizarres) καλωσορίζουν τη νέα χρονιά, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία τους στον χώρο του δημιουργικού κοσμήματος.Η γνωριμία των δυο σχεδιαστών έγινε στο πλαίσιο της πλατφόρμας "A Jewel Made in Greece", σημαντική υπόσχεση της οποίας είναι η δημιουργία συνθηκών για καλές συνεργασίες μεταξύ επαγγελματιών του ελληνικού κοσμήματος.

Τα brands τους των Μ. Δεληγιαννοπούλου και Π. Καρδάση, Ukka Lelle και Bijoux Bizarres,  έχουν διαφορετικές αφετηρίες και στο πλαίσιο της συνεργασίας τους θα διατηρήσουν τους διαφορετικούς τους στόχους στους χώρους που κινούνται: η Ukka Lelle  "ζωγραφίζει" με μια μεγάλη παλέτα χρωμάτων το κόσμημά της αλλά και τα επιλεγμένα είδη πολυτελείας της. Τα Bijoux Bizarres από την πλευρά τους προτείνουν κοσμήματα με πολλά στοιχεία της Μεσογειακής κληρονομιάς, υπενθυμίζοντας ότι το κλασσικό "βρίσκει" τη θέση και την "ώρα" του, ανεξαρτήτως τάσεων και μόδας.

Το γούρι του 2017, αλλά και ολόκληρη η κοινή συλλογή των δυο brands, που φέρει τον τίτλο "together",  ακουμπούν προσεκτικά πάνω στην τομή των δύο προσεγγίσεων.

Με αφορμή το λανδάρισμα του κοινού γουριού για το 2017, που σηματοδοτεί και την έναρξη της συνεργασίας τους, η Ukka Lelle και τα Bijoux Bizarres διοργανώνουν την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 19:00 Wine Street Party, στο Κολωνάκι (Τσακάλωφ 32).H Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου έζησε τα πρώτα χρόνια της μεταξύ Αθηνάς και Θεσσαλονίκης, σε μια εποχή που τα πρωτοποριακά ερεθίσματα γύρω της άγγιζαν τα πάντα και ενέπνευσαν την ανάγκη της δημιουργίας μέσα της. Ο ανήσυχος και δημιουργικός χαρακτήρας της καλλιεργήθηκε μέσα στη θαλπωρή μιας οικογένειας με ιδιαίτερη κλίση προς τις τέχνες και που ενεργά ενεθάρρυνε την εκκολαπτόμενη νεαρή σχεδιάστρια.

Το πάθος της για τον σχεδιασμό καλαίσθητων -και με ιδιαίτερο χαρακτήρα- κοσμημάτων εξελίχθηκε σε ανάγκη να έχει τον απόλυτο έλεγχο για τις δημιουργίες της και πέρασε στο επόμενο στάδιο της κατασκευής.
Ανήσυχο πνεύμα και αναζητώντας πάντα τρόπους να βάζει την σφραγίδα, της προσωπικότητας της στη δουλειά της, στράφηκε με επιτυχία στον χώρο των πωλήσεων πολυτελών ειδών, επί μια εικοσαετία, ικανοποιώντας συγχρόνως την ανάγκη της για επαφή με πολύτιμα υλικά και μέταλλα, επαφή που "μετέφραζε" σε σχέδιο και δημιουργία για την αιωνία αγάπη της, το κόσμημα. 

Παράλληλα μαθήτευε και καλυτέρευε ακούραστα την τέχνη και το ταλέντο της. Το Μουσείο Μπενάκη, όπου γνωρίζει το μέταλλο και την ιδιότητά του να παίρνει μορφή και σχήμα γίνεται ο "ιερός" της χώρος. Ακολουθεί το Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη, όπου βάζει τις επόμενες αστραφτερές πινελιές στους τρόπους που εμπνέεται και δημιουργεί τα σχέδια της.
Το 2008 γίνεται σταθμός στην πορεία της, αφού το όραμα της γίνεται πραγματικότητα και δημιουργεί το δικό της ατελιέ με το όνομα "Ukka Lelle".
Μέτα από 7 όμορφα και δημιουργικά χρόνια, το atelier Ukka Lelle άφησε τον ημιώροφο της Θεμιστοκλέους 34 και μετακόμισε σε μια άλλη γειτονιά, στην Τσακάλωφ 32 στο Κολωνάκι, για να γίνει....κατάστημα Ukka Lelle.

Ο Πάνος Καρδάσης σπούδασε παραδοσιακή μεταλλοτεχνία και repoussé το 1992-1933, παρακολουθώντας ειδικευμένα μαθήματα και εργαστήρια στο Μουσείο Μπενάκη.

Για αρκετά χρόνια χρησιμοποίησε την τέχνη του ως τρόπο απελευθέρωσης της έντασης και συγκέντρωσης, μετατρέποντας τις σημειώσεις του σε σχέδια κοσμημάτων, τα οποία μετατρέπονταν στη συνέχεια σε κοσμήματα από ασήμι.

Λίγα χρόνια αργότερα συνέλαβε την ιδέα του «αρθρωτού» κοσμήματος, δηλαδή κοσμήματος με «σπονδύλους» σχεδίων σε σμίκρυνση, σε περιορισμένη αναπαραγωγή.

Το Bijoux Bizarres openspace, όπως λειτουργεί σήμερα, έγινε μια πλατφόρμα συνάντησης δημιουργών, οι οποίοι συνεργάζονται για τη δημιουργία μοντέρνων αρθρωτών κοσμημάτων, εμπνευσμένων από την Μεσογειακή κληρονομιά και παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου