Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η πορεία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946-1949


Με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος πραγματοποιεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στις 18:30, εκδήλωση για τους φωτογράφους και κινηματογραφιστές που κατέγραψαν την πορεία του ΔΣΕ (1946-1949), στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

O φωτογράφος Μανώλης Κασιμάτης, μέλος του ΕΕΤΕ, σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Μαργαρίτη, ο οποίος διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών τα μαθήματα: «Νεότερη Ελληνική Πολιτική Ιστορία (1821-1909)», «Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία», «Πόλεμος και Πολιτική», «Εμφύλιοι Πόλεμοι στον σύγχρονο κόσμο», «Πολιτική», «Πόλεμος», «Στρατηγική», «Σύγχρονη Iστορία και Γεωπολιτικά Συστήματα», κα. θα μιλήσουν και θα παρουσιάσουν φωτογραφικά και κινηματογραφικά καρέ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας / Δ.Σ.Ε., 70 χρόνια από την ίδρυσή του

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από τις εκδόσεις του Δ.Σ.Ε. και στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν φωτογραφικά καρέ από τις κινηματογραφικές λήψεις του κινηματογραφικού συνεργείου του Δ.Σ.Ε.

Από το έτος 1948 κύριο μέλημα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ήταν η καταγραφή (φωτογραφική και κινηματογραφική) των δραστηριοτήτων του, πρακτική, την οποία είχε ακολουθήσει πριν από αυτόν ο ΕΛΑΣ κατά την περίοδο της Αντίστασης. Σκοπός ήταν η παραγωγή αφ’ενός φωτογραφιών που αποστέλλονταν κυρίως σε έντυπα του εξωτερικού και αφ’ετέρου κινηματογραφικών επικαίρων, τα οποία προβάλλονταν στο εξωτερικό, κάνοντας γνωστή την ύπαρξη, τις δραστηριότητες και τις επιδιώξεις του.

Το Φωτοκινηματογραφικό Συνεργείο του ΔΣΕ απαρτιζόταν από τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, προϊστάμενο και σεναριογράφο, τον Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη, και τους οπερατέρ-φωτογράφους Απόστολο Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα με βοηθούς τον Φαέθωνα, Βλαδίμηρο, Γιάννη και άλλους .
Ημερομηνία: 5 Δεκεμβρίου 2016, στις 18:30
Διεύθυνση: Πειραιώς 256, Ταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου