Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΕΛΒΙ: Να μπει "φρένο" στα παζάρια βιβλίου


Έκκληση στην κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά και να θέσει το πλαίσιο και τους όρους λειτουργίας των παζαριών βιβλίου, απευθύνει η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους βιβλιοπώλες.

Όπως αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της, “η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου θεωρεί υποχρέωσή της να επισημάνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι βιβλιοπώλες, ιδιαίτερα τώρα στην κρίσιμη εμπορικά περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, από ένα ακόμα παζάρι βιβλίου. Διοργανωτές του αυτή τη φορά η εφημερίδα «Παραπολιτικά» και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με την απαραίτητη επένδυση της «φιλανθρωπικής εκδήλωσης», αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες στις τοπικές βιβλιοπωλικές επιχειρήσεις.

Δεν έχουμε σταματήσει να τονίζουμε πως τα παζάρια βιβλίου απαξιώνουν το πνευματικό προϊόν που λέγεται βιβλίο, προσφέροντάς τα στο κοινό σε τόσο χαμηλές τιμές που εκ των πραγμάτων αποκλείουν την –έστω– στοιχειώδη αμοιβή των πνευματικών δημιουργών. Παράλληλα, πλήττουν ευθέως το επάγγελμα του βιβλιοπώλη και του εκδότη δίνοντας την ψευδή εντύπωση ότι αισχροκερδούν και, φυσικά, δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά.

Είναι υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης να παρέμβει νομοθετικά και να θέσει το πλαίσιο και τους όρους λειτουργίας των παζαριών βιβλίου, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης να απέχει από παρόμοιες εκδηλώσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, το βιβλίο θα συνεχίσει να αποτελεί το άλλοθι για συγκαλυμμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες «φιλανθρώπων» επιχειρήσεων και σωματείων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου