Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

"Μέθεξις": Ομαδική έκθεση στην Dépôt Αrt Gallery


Περισσότεροι από 40 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Μέθεξις», η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην Dépôt Αrt Gallery., σε επιμέλεια του Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Ερευνητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Βαφειάδη.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί από την κα Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτή Α' Αθηνών, πρώην Υπουργό Τουρισμού, Τομεάρχη Πολιτισμού της ΝΔ, θα διαρκέσει ως τις 18 Ιανουαρίου 2017.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ακριώτη Εύη, Αποστόλου Μάγδα, Αποστόλου Μαρία, Αντζουλίδης Αντώνης, Βουλγαρέλη Κική, Γιαννίκου Μαρία, Γκινάκη Αναστασία, Δήμος Τάσος, Δραγάτση Λουκία, Δρίτσας Γιώργος, Δρογώση Τάνια, Καλλινίκου Μάρα, Καμπανάκης Λεωνίδας, Κανέλλου Εβίτα, Καράλη Αγγέλα, Κούρκουλου Μάγδα, Κοσμίδου Rose Σοφία, Κουτεντάκη Κατερίνα, Κυρκιλή Έλενα, Κύρκου Ευδοκία, Κωνσταντίνου Πένυ, Λύτρας Σπύρος, Μαλτέζου Μαρίνα, Μαναβή Πένη, Bildjuga – Lemodeti Κατερίνα, Μπλούκου Βασιλική, Μπόμπορη Αγγελική, Νάκου Αλεξάνδρα, Νέζης Παναγιώτης, Οθωναίου Φωτεινή, Παπαδάκη Σταυρούλα, Παπαδημητρίου Γιώργος, Παπαδοπούλου Σοφία, Πάστρα Μαρία, Πετρανάκη Άντα, Ράπτη Νάντια, Σοφιανέσα Πανδώρα, Σταύρου Σοφία, Σωτήρχος Στάθης, Τουλιάτου Κερασιά, Φίλη Μαρία, Χρυσανθόπουλος Αριστείδης.

Μαλτέζου Μαρίνα
Μπλούκου Βασιλική


Παπαδημητρίου Γιώργος
Σταύρου Σοφία

Μέθεξις σημαίνει συνάντηση, επαφή, επικοινωνία. Στη φιλοσοφία σημαίνει επικοινωνία με τον κόσμο των αισθήσεων και βεβαίως των ιδεών. Σύγχρονοι εικαστικοί συναντούν, έρχονται σε επαφή κι επικοινωνούν μέσα από τα έργα τους, εγείροντας αισθήσεις και ιδέες, αναζητώντας το ιδεατό, πέρα από την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. 
Λύτρας Σπύρος
Μαναβή Πένη Ο δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης σημειώνει:

«Κάθε εικαστικός δημιουργός, ορμώμενος από τον πραγματικό κόσμο στον οποίο ζει και δραστηριοποιείται, «ταξιδεύει» την ψυχή, το νου και αισθήματά του, στη χώρα των ωραίων ιδεατών μορφών και καταστάσεων. Και αυτό έχοντας ως μόνο εισιτήριο τη βούληση για έμπνευση και ως «αποσκευές» σπαράγματα εικόνων από τον εσωτερικό του κόσμο. Ο καλλιτέχνης, αποζητώντας την ανέλιξη της ψυχής του, άλλο δεν κάνει από το να στρέφει συνεχώς την όρασή του από το επίγειο στο ουράνιο, από το απτό στο ιδεατό, από το ομοίωμα στο πρωτότυπο, σύμφωνα με τα νεοπλατωνικά αξιώματα. Αυτή η διαδικασία συνεχούς αναζήτησης και προσέγγισης του απόλυτου ιδεατού δημιουργήματος, το οποίο απαγορεύει οποιαδήποτε «βέβηλη» και «ανίερη» επέμβαση, και το οποίο κινητοποιεί τον καλλιτέχνη να μεταφέρει αυτό στο πεδίο της επίγειας πραγματικότητας, αποτελεί τη μέθεξή του στη δύσβατη πορεία του ίδιου προς την αθανασία.

Ράπτη Νάντια

Τουλιάτου Κερασία


Χρυσανθόπουλος ΑριστείδηςΠάστρα ΜαρίαΠαπαδοπούλου Σοφία


Παπαδάκη Σταυρούλα


Στην αρχή, μια τέτοιου είδους πορεία-διαδικασία βιώνεται μέσα στην απόλυτη μοναξιά και απομόνωση, η οποία ενίοτε μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Στη συνέχεια όμως, κατά την εμφάνιση των πρώτων εικαστικών δειγμάτων της ένωσης-ταύτισης απτού και ιδεατού κόσμου, η πορεία-διαδικασία αυτή ουσιώνεται, καθώς «σταθεροποιεί» την αλήθεια των όντων στο μεταίχμιο του ορατού με το αόρατο. Όσον αφορά στους θεατές των τεχνουργημάτων - δηλαδή τους θεατές των ορατών εκδηλώσεων της πραγματικότητας στην πληρότητά της - αυτοί οικειοποιούνται τόσο τη διαδικασία αυτή όσο και τα αποτελέσματά της, καθώς αποζητούν τον εξαγνισμό και τη λύτρωσή τους από τις φοβίες και ενοχές του κόσμου τούτου. Και αυτό είναι μέθεξη. 


Μπόμπορη Αγγελική


Νέζης Παναγιώτης


Πετρανάκη Αλεξάνδρα


Οθωναίου Φωτεινή

Βουλγαρέλη Κική


Μέσα λοιπόν από τα κατακερματισμένα και αμφίβολα διαγράμματα του συνειδητού και του ασύνειδου, οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί «ενεργοποιούν» την ορατή αλήθεια των πραγμάτων, ώστε αυτή να προσεγγίσει το ιδεατό της πρότυπο, «μετέχοντας» έτσι της ουσίας της. Αναζητούν με αυτόν τον τρόπο τη δική τους μέθεξη στην πορεία τους προς τη λύτρωση, την απελευθέρωση, που ίσως αποτελεί και το προσωπικό τους στοίχημα για την προσέγγιση της ιδεατής αθανασίας τους. Ταυτόχρονα όμως, τα έργα της έκθεσης αυτής αποτελούν μέσο και όχημα μετοχής των θεατών τους στην απελευθέρωση και κάθαρση του νοητικού και συναισθηματικού τους δυναμικού. Κάθε έργο της Έκθεσης, κάθε ματιά σε αυτό βελτιώνει και αναγάγει το νου και την ψυχή τους στη σφαίρα εναλλακτικών πραγματικοτήτων. Τούτο γιατί κάθε εικαστικό έργο αποτελεί ακένωτη πηγή δυνατοτήτων συναισθηματικής, ηθικής, νοητικής αλλά και κοινωνικής ολοκλήρωσης.Σωτήρχος Στάθης
Φίλη Μαρία
Σοφιανέσα ΠανδώραΜέθεξις τεχνών, μέθεξις ψυχής, μέθεξις πραγματικού, μέθεξις ιδεών, μέθεξις αναγκών και συναισθημάτων σε οποιαδήποτε σειρά γεννιούνται και σαρκώνονται μέσα μας.»


Διεύθυνση: Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, Αθήνα
Διάρκεια: 20/12/2016 -18/1/2017
Εγκαίνια: 20/12/2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:30, Σάββατο 12:00 –16:00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Λόγω της εορταστικής περιόδου, η gallery θα παραμείνει κλειστή τις ακόλουθες ημερομηνίες:
Σάββατο 24/12/2016, Σάββατο 31/12/2016, Παρασκευή 06/01/2016

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το κοινό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου